Nieuws

Een uitvaart thuis houden?

handen-overledene-uitvaart-thuisInternationale media praat steeds meer over het personaliseren van een uitvaart.  Zo ook de plaats waar men de uitvaart houden kan.  Wanneer deze uitvaart niet kerkelijk is, zijn de opties enorm breed.  Een feestzaal, een mooie tuin, of bij de overledene thuis.

Nabestaanden of de overledene zelf, hebben soms bij leven persoonlijke wensen.  De persoonlijke wens om thuis te mogen overlijden.  Of een wens om de uitvaart thuis te houden, als men het klein houdt, onder familie en vrienden.  Waarom niet in openlucht?  Natuurlijk moet men dan rekening houden met het weer, maar bij goed weer in de zomer, kan dat geen probleem vormen.

Openlucht aula

Buitenlandse crematoria hebben soms een openlucht aula.  Zo ver moet men er niet voor rijden, in Bergen op Zoom, heeft men er eentje.  Midden tussen het groen, hoort men het geruis van de bomen, de stilte van de natuur.  Het zijn mogelijkheden en wettelijk is er niets op tegen om een uitvaart op eender welke locatie te houden.  Of dit een grote toekomst heeft, wellicht niet, men moet daarvoor eerst de tradities doorbreken.

Zonder begrafenisondernemer wordt het moeilijk

Een uitvaart thuis organiseren hoeft daarom niet altijd meteen te zeggen dat men geen begrafenisondernemer nodig heeft.  Integendeel.  Wanneer men “speciale” wensen wil uitvoeren, is de ervaring van een begrafenisondernemer een grote hulp.  Daarnaast moeten alle wettelijke formaliteiten voltooid worden en kan men een lichaam enkel vervoeren met een daarvoor ingeschreven en goedgekeurde lijkwagen.

As vervoeren met een lijkwagen, een vorm van respect?

Het vervoer van as is vrij, daarvoor hoeft men niet altijd een lijkwagen te gebruiken, wanneer men dat wel doet, is dat een vorm van respect.  Eerder dan de urne op de achterbank van de auto te vervoeren naast de zak van de bakkerij.  Om maar een voorbeeld te geven, het gebeurt.

Worden persoonlijke wensen belangrijker in de toekomst?

Persoonlijke uitvaartwensen zullen misschien in de toekomst groter en breder worden.  Meer details of compleet anders dan we vandaag gewoon zijn?  De toekomst zal het ons vertellen, maar in de westerse wereld ziet men een duidelijke verschuiving.  Meer mensen kiezen voor een neutrale burgerlijke uitvaart, minder voor de kerk.  Daarbij heeft men de mogelijkheid een uitvaart van a tot z zelf te plannen.  Met respect voor traditie, want een kerkelijke uitvaart is zeker niet slecht.  Het is gewoon hoe nabestaanden er soms mee omgaan.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button