NieuwsOpmerkelijkUitvaart

Vlamingen kiezen steeds vaker voor een persoonlijke uitvaart in een aula

Zo’n 70 procent van de West-Vlamingen wordt niet langer in de kerk begraven, maar in een aula van een uitvaartcentrum of crematorium. Slechts 30 procent kiest nog voor de kerk. Dat blijkt uit een onderzoek van Radio 2 West-Vlaanderen op basis van cijfers van de uitvaartunie Vlaanderen en Dela uitvaartverzekering.

Tot 60% van de uitvaarten in Vlaanderen gebeurt in een aula

Tot 60 procent van de uitvaartplechtigheden in Vlaanderen gebeurt in de aula van een uitvaartcentrum of crematorium. Toch volgens uitvaartverzekaar Dela, en dat blijkt ook uit een onderzoek van Radio 2 West-Vlaanderen, op basis van cijfers van de uitvaartunie Vlaanderen en Dela. Het aandeel mensen dat kiest voor een uitvaart in een kerk daalt duidelijk.

West-Vlaanderen kiest voor een aula

Opmerkelijk is dat West-Vlaanderen hierin koploper is in Vlaanderen. Ze gaan voor een uitvaart veel minder naar de kerk.  Daar kiest 70 procent al voor een uitvaart in een aula. 10 jaar geleden werden nog dubbel zoveel mensen begraven in een West-Vlaamse kerk, zo’n 60 procent.

Oost-Vlaanderen gaat nog het meest naar de kerk voor een uitvaart

Een Oost-Vlaming kiest het minst voor de aula. Daar ligt het percentage op 55 procent. Maar de Oost-Vlamingen zijn aan een inhaalbeweging bezig, met een verdubbeling in vergelijking met 10 jaar geleden. In Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg ligt het percentage dat voor een aula kiest, rond de 60 procent. Ook hier zijn er forse stijgingen, vooral in Limburg met meer dan een verdubbeling.

Een persoonlijkere uitvaart

“Het succes van de aula’s heeft onder andere te maken met het feit dat uitvaarten steeds persoonlijker worden”, zegt Olivier Van Caeyzeele van het uitvaartcentrum Bleyaert in Knokke tegen VRT. “Mensen kiezen voor een persoonlijke uitvaart, vaak ook voor kleinere en intiemere diensten. Begrafenissen worden op maat gemaakt. Het is zelfs mogelijk om een begrafenis live te streamen naar bijvoorbeeld een neef in Canada. Ook alle religies kunnen in een aula terecht.”

Aan de kust is een uitvaart in een aula heel populair, daar zou zo’n 80% kiezen voor een uitvaart in de aula.  De voordelen van een aula zijn groot: op maat gemaakte uitvaart met muziek, beelden en persoonlijke teksten.

Bron: vrt nieuwsdienst, Radio2 – Foto: voorbeeld van een aula

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button