Archief

Vragen rusthuizen geld voor overledenen?

Vragen rusthuizen geld voor overledenen?

Vragen de rusthuizen geld voor overledenen?

vragen rusthuizen geld voor overledenenVragen rusthuizen geld voor hun overledenen? Worden begrafenisondernemers beïnvloed of aangesproken door rusthuizen met betrekking tot hun overleden bewoners? Een discussie is losgebarsten in de media. Begrafenisondernemers vs. de rusthuizen. Althans zo lijkt het.

Het probleem situeert zich op dit moment in Vlaams-Brabant waar enkele begrafenisondernemers klacht hebben ingediend bij Varu, de Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen. Deze klacht zou gaan over het vragen van geld voor overledenen in een rusthuisgroep. Deze rusthuisgroep heeft vijftien rusthuizen in hun beheer en zou begrafenisondernemers geld vragen voor overledenen.

Varu reageert verontwaardigd. “Moreel verwerpelijk”. Een begrafenisondernemer die getuigde in Het Laatste Nieuws, spreekt over bedragen van 25 tot 50 euro per overledene. De rusthuisgroep ontkent dat er geld gevraagd werd in het verleden.

Radio 1 zet de kampen tegenover elkaar

In het Radio1 programma Hautekiet getuigen een begrafenisondernemer en een woordvoerder van een rusthuisgroep. Wat opvalt is dat de rusthuizen vinden dat bepaalde begrafenisondernemers moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen. De vraag die men zich kan stellen is; wanneer stellen rusthuizen eisen op met betrekking tot de uitvoering van een uitvaart? Een zeer opmerkelijk verhaal, het lijkt dat de rusthuizen het voor het zeggen hebben wanneer families en nabestaanden een uitvaartondernemer moeten kiezen. Zeker op het moment wanneer de familie zelf moet kunnen beslissen over de begrafenisondernemer.

Ook begrafenisondernemer Baudewyns komt aan bod in het radioprogramma. Hij vertelt meteen dat hij ook gecontacteerd werd door een rusthuizengroep met betrekking tot financiële regelingen als men op hem beroep zou doen bij overlijdens in hun rusthuizen. Hiermee is de begrafenisondernemer een directe getuige. “Wat is uw financiële tegemoetkoming wanneer wij op uw beroep doen bij een overlijden?'” De begrafenisondernemer heeft meteen mondeling en per e-mail geweigerd toen de vraag kwam, ethisch onaanvaardbaar.

“Het zijn de begrafenisondernemers zelf die geld geven

De woordvoerder van de betreffende rusthuizengroep schopt de bal direct in het kamp van de begrafenisondernemers, hij spreekt over begrafenisondernemers die onprofessioneel werken. Begrafenisondernemers zouden zélf naar bepaalde rusthuizen gestapt zijn en geld geboden hebben. Begrafenissen in ruil voor tv’s of commissies. Zo zouden begrafenisondernemers zelf de directies van bepaalde rusthuizen gecontacteerd hebben.

Woordvoerder van de rusthuizengroep zei ook tegen Hautekiet dat al hun rusthuizen de voorstellen tot commissies of voordelen van materiële aard, door begrafenisondernemers, steeds geweigerd hebben. Men spreekt elkaar volledig tegen.

Brochures “wat doen bij overlijden” van rusthuizen

Dan is er nog het verhaal van brochures in rusthuizen. De brochures in rusthuizen met betrekking tot overlijden en wat er dient te gebeuren wanneer iemand overleden is. Op deze brochures zou men advertentieruimte verkopen per opbod aan de begrafenisondernemer die het meest biedt voor de advertentieruimte. Waarschijnlijk gebeurt dit niet in alle rusthuizen in ons land, toch gebeurt het.

Enkel begrafenisondernemers die voldoen aan de eisen van de bepaalde rusthuizengroep (van het radioprogramma Hautekiet), kunnen worden opgenomen in hun brochures. Als begrafenisondernemer weet je dus niet op voorhand of je voldoet of niet. Dat rusthuizen kwaliteitsnormen opmaakt naar begrafenisondernemers toe, het is de wereld op zijn kop.

De vrije keuze van begrafenisondernemer komt in het gedrang

De vrijheid van families naar de keuze van begrafenisondernemers, moet volledig vrij blijven. Men mag ze niet beïnvloeden, op geen enkele manier. Men kan als familie als het ware niet meer vrij kiezen. Er wordt een brochure in de handen gestopt, enkel die uitvaartondernemers mag je contacteren. Dit is uit den boze. Uiteindelijk zullen families die al eerder met een overlijden te maken kregen, beroep doen op dezelfde begrafenisondernemer. Zeker wanneer men tevreden was over de diensten.

Wanneer het gaat over de dood en de begrafenisregeling is enkel de begrafenisondernemer de geknipte persoon om de mensen te adviseren over de begrafenis en de regeling ervan. Hij zal de mensen bijstaan met al hun vragen. De rol van het rusthuis stopt volledig vanaf het moment van overlijden.

16/01/2013

Share/Bookmark

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button