Nieuws

Vrienden goedkoper laten erven een dag klein verlet bij begrafenis of huwelijk

erfenis-geld“Geef vrienden vrije dag bij huwelijk of begrafenis en laat ze goedkoper erven”  Jong Groen wil vriendschap wettelijk verankerbaar maken.  Dit meldt De Morgen op de website.

Jong Groen wil volwassenen de mogelijkheid geven om hechte vrienden dezelfde rechten te geven als broers of zussen. Denk aan een vrije dag voor een huwelijk of begrafenis, goedkoper erven en recht op tijdskrediet voor mantelzorg. De studiedienst van Groen werkt aan een uitgewerkt kader, meldt Jong Groen eveneens op de website.

“Steeds meer mensen hebben geen ouders, broers of zussen om mooie momenten mee te vieren of om op terug te vallen in moeilijkere periodes. Gelukkig nemen vriendschapsbanden vaak de plaats in van familiale relaties”, zo kaderen de Groen-jongeren hun voorstel om vriendschappen te kunnen laten erkennen.

Concreet zouden volwassenen hun vriendschapsbanden moeten registreren op het gemeentehuis. ‘Wettelijke vriendschap’ moet wel wederkerig zijn en elke vijf jaar hernieuwd worden. De vriend of vriendin in kwestie komt dan op het niveau van een bloedverwant in de tweede graad.

Voordelen

De ‘wettelijke vriendschap’ van Jong Groen biedt een reeks voordelen. Denk aan klein verlet bij huwelijken of begrafenissen, de mogelijkheid tot mantelzorg of tijdkrediet met motief voor zorg of bijstand en verlof bij medische bijstand. Ook de erfrechten worden gelijkgesteld aan die voor broers of zussen, maar gelden wel pas na een periode van drie jaar.

Om misbruik tegen te gaan, beperken de groenen het aantal ‘wettelijke vrienden’ tot drie. Erkenning is ook slechts mogelijk tussen twee personen met een wettelijke verblijfsvergunning in België. Dit om discussies over recht op een visum uit te sluiten.

Je vriendschap laten erkennen zou volgens de groene jongeren moeten kunnen zoals het registreren van wettelijk samenwonen, dus zonder tussenkomst van een notaris. Wil je een aangepast contract – bijvoorbeeld zonder de erfrechten – dan kan de notaris alsnog betrokken worden. En opzeggen? Dat kan elk van beide vrienden afzonderlijk.

Lees verder op de website van De Morgen

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button