BegraafplaatsenVraag en AntwoordWetgeving

Waarom verdwijnen graven na tien jaar?

grafkelderWaarom verdwijnen graven na tien jaar?  Het antwoord hierop is vrij simpel.  Tien jaar is de wettelijke grafrust in Vlaanderen.  In het Brusselse is dit zelfs maar vijf jaar.  Wanneer een graf niet wordt ‘aangekocht’, een concessie, dan geldt de grafduur van tien jaar en hebben de gemeenten of steden het recht de stoffelijke resten te verwijderen.

Wat kan men hieraan doen?

Bij overlijden kan men de aankoop doen van een grafconcessie.  Dit voor maximum 50 jaar, langer kan niet.  Eeuwig durende grafconcessies bestaan niet meer.  De meeste gemeenten of steden verlenen een concessie van 25 tot 30 jaar.  Een grafconcessie kan verlengd worden.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen een graf zonder concessie en een graf met concessie is in eerste instantie de grafduur.  Een tweede belangrijk voordeel van een concessie is de optie tot verlengen van de grafduur.  Wanneer men geen grafconcessie heeft aangekocht bij overlijden, kan men dit niet verlengen.

Wat als men de resten toch wil behouden na tien jaar?

Men kan met de gemeente contact opnemen om te bekijken of er een ontgraving en herbegraving van de stoffelijke resten mogelijk is.  Opgelet, dit kan enorme kosten omvatten daar er eigenlijk een nieuwe begrafenis plaatsvindt.  Ontgravingtaksen en kosten voor een nieuwe concessie en herberekening van de voorbije jaren is eveneens mogelijk.  Het is tevens ook een groot verschil wanneer het om een kist of urne gaat.

Neem in elk geval contact op met de gemeente of uw begrafenisondernemer.

Foto: © Christophe Bruyneel

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button