FiscaliteitUitvaartplanningVraag en Antwoord

Wat als er helemaal geen geld is om een uitvaart te betalen?

uitvaart-overlijden-aulaWat als er helemaal geen geld is om een uitvaart te betalen?  Helaas gebeurt dit steeds vaker, geen geld en geen uitvaartverzekering.  Nabestaanden hebben niet de middelen om de uitvaart te betalen.  Wat dan?  In principe zorgt de gemeenschap, in dit geval de overheid, eventueel via het OCMW, voor de uitvaart.

De overheidsinstelling bepaalt het verloop van de uitvaart!

Let op, het is niet zo dat alles dan kan of mag.  Wanneer het OCMW of andere overheidsinstelling de uitvaart voorziet, zal dat gebeuren volgens de regels van de overheidsinstelling.  Men kan dan als nabestaanden geen wensen komen opleggen die niet wettelijk onderlegd zijn.

Is er een wilsbeschikking bij de Burgerijke Stand opgemaakt?

Enkel wanneer er door de overledene bij leven een laatste wilsbeschikking werd opgemaakt bij de Burgerlijke Stand in de gemeente van woonst, kunnen er aanpassingen gebeuren aan de basisopmaak van een uitvaart.  De wensen van nabestaanden kunnen dan niet worden ingewilligd.

De overheidsinstelling kan kosten van de uitvaart op nabestaanden verhalen!

Het kan eveneens zijn, dat de overheidsinstelling de kosten van de uitvaart zal verhalen op de nabestaanden.  Hiervoor hebben zij het recht.  En er wordt geen rekening gehouden met de financiële staat waarin de nabestaanden zich bevinden.  Dit kan zelfs zo ver gaan dat er een deurwaarder, incasso, rechter wordt ingeschakeld, waarbij ook nog bijkomende kosten kunnen volgen.

Vraag een prijsopgave bij de begrafenisondernemer, zo sta je niet voor verrassingen

Daarom is het altijd raadzaam, wanneer men het nodig acht, een uitvaart op voorhand te voorzien.  Hiermee kan je ten rade gaan bij een begrafenisondernemer en hem vragen naar de goedkoopste oplossing.  De begrafenisondernemer kan dan een prijsopgave aanmaken.  Zo houdt men kosten laag en is men voorbereid.

Weinig middelen?  Neem een uitvaartverzekering!

Voor zij die echter weinig financiële middelen hebben, is het aangaan van een uitvaartverzekering geen slecht idee.  Het kan een hele opluchting zijn, te weten dat grote uitvaartkosten gedekt zullen worden.  Of toch grotendeels.  Want niet alle uitvaartverzekeringen zullen alle kosten dekken, afhankelijk welke formule u verkiest en wat voor een uitvaart u bestelt.

Het is dus raadzaam op een bepaalde leeftijd een uitvaartplanning op te maken en hieraan, indien nodig, financiële oplossingen aan te koppelen.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button