CrematieNieuwsUitvaart

Wat gebeurt er tijdens een crematie?

Wat gebeurt er tijdens een crematie?

Het cremeren betekent het verbranden van een stoffelijk overschot, een overledene, in een crematieoven.  Dit cremeren zorgt ervoor dat de resten van een stoffelijk overschot tot as wordt herleid.  Alle weefsels verbranden en gaan op in de warmte van de oven die tot meer dan duizend graden kan worden opgedreven.

 

Een kist wordt altijd verplicht mee gecremeerd

Bij aankomst van de begrafenisondernemer in het crematorium wordt de kist (die altijd verplicht mee wordt gecremeerd) afgegeven samen met de nodige documenten die de begrafenisondernemer bij aangifte van overlijden heeft verkregen.

 

Identificatiesteentje een vuurvast steentje dat bij de crematie aanwezig blijft

voorbeeld van een crematiesteentje

Tijdens de crematie blijft er ook altijd een crematiesteentje of identificatiesteentje met unieke nummer bij de overledene.  Dit steentje zorgt ervoor dat er geen verwarring kan ontstaan over welke overledene op dat ogenblik gecremeerd wordt.  Het steentje komt ook mee met de resten uit de oven en gaat ook mee met de begrafenisondernemer die de as ophaalt in het crematorium.  Wanneer nabestaanden de as zelf ophalen zullen zij ook over het steentje kunnen beschikken.  Het crematorium geeft een heel eenvoudige urne mee aan de begrafenisondernemer.

 

Wat blijft er over na het crematieproces?

Na de crematie blijft er enkel het beendergestel van een stoffelijk overschot over.  Samen met eventueel medisch materiaal waarmee de overledene bij leven in aanraking kwam zoals bv een heupprothese.  Al deze materialen worden gesorteerd en van het stoffelijk overschot gescheiden.  De resten van het beendergestel dat dan nog overblijft, wordt gemalen door een toestel dat de naam ‘cremulator’ draagt.  Dit toestel kan ook nog fijne metalen uit de stoffelijke resten halen en tegelijk de as creëren door de beenderen fijn te malen.  Afhankelijk van de houtsoort waarmee gecremeerd werd, kunnen er nog fijne resten van hout in de as aanwezig zijn, maar dat is eerder heel uitzonderlijk.  Veelal zijn de kisten waarmee men cremeert volledig verdwenen en is er niets van te vinden in de crematieoven.

 

Een urne van betere kwaliteit die kan niet roesten 

Een betere kwaliteit van urne kan men verkrijgen via een begrafenisondernemer.  Wanneer een urne wordt bijgezet in een columbarium of urnenkelder is het altijd aan te raden een roestvrije urne te kopen, zodoende kan de as niet verloren gaan door het roesten van een urne.

In België krijgt de begrafenisondernemer de as meteen mee na de crematie.  Nederlanders daarentegen moeten tot vier weken wachten tot men over de as kan beschikken.  Het vermengen van de as is bij wet verboden in de crematoria, een lichaam wordt dus altijd individueel gecremeerd.

Related Articles

Eén reactie

  1. Mijn oom is recent gecremeerd en ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet wat er precies gebeurd is. Daarom wil me hierover beter informeren. Interessant dat er een identificatiesteentje is voor de overledene. Wel een erg slimme oplossing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button