Uitvaart

Wat is het beste voor het milieu: begraven of cremeren?

Als men denkt aan de dood en het milieu, wat kan men dan het best kiezen: begraven of cremeren?  Een vraag die vaak gesteld wordt.  Hoewel recente studies aantonen dat het verschil tussen begraven of cremeren qua invloed op het milieu aan elkaar gewaagd zijn, zal het vervoeren van de overledene van en naar de laatste rustplaats de grootste impact hebben voor ons milieu. Voor de buidel van de consument is een crematie duurder, het gebruik van de oven kost vandaag in 2014 al snel tussen de 500 en 600 euro.

Bij een klassieke teraardebestelling betaalt men geen 500 of 600 euro voor de crematie op zich.  Men heeft sowieso een kist of lijkwade nodig bij begraven of cremeren.  Het aankopen van een grafzerk, maakt een teraardebestelling dan weer duurder dan crematie.  Het kiezen voor een teraardebestelling of crematie zou dus gelijkmatig zijn qua milieu impact, volgens recente Nederlandse studies.  Deze worden dan weer tegengesproken door Amerikaanse studies, die crematie aanzien als meest vervuilend.

Het stoffelijk overschot mag, volgens het Vlaams decreet op lijkbezorging en begraafplaatsen,  niet voorzien zijn van materialen die ondergronds niet vanzelf vergaan.  Schoenen, riemen, plastic, lederen kledij of andere materialen die ondergronds ervoor zorgen dat de natuurlijke ontbinding wordt tegengehouden, zijn verboden.

Wat weinig mensen weten, is dat het gebruik van een lijkwade om te begraven of te cremeren, ook is toegestaan in Vlaanderen.  Hiervoor komt men tegemoet aan de verschillende geloofsgemeenschappen binnen Vlaanderen.  Een lijkwade rond de overledene en deze begraven is toegelaten.  Echter kan het zijn dat deze lijkwaden duurder zijn als een grafkist, omdat dit unieke producten zijn en niet zoveel verkocht worden vandaag.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button