Nieuws

Wereldlichtjesdag 2018

Herdenking voor alle overleden kinderen...

Op zondag 9 december om 19 uur worden er wereldwijd lichtjes aangestoken om alle overleden kinderen te gedenken.  Dan worden overleden kinderen herdacht met een kaarsje. Door de verschillende tijdszones ontstaat zo een symbolisch lint van licht, waarmee we wereldwijd steun willen bieden aan ouders die een kind verloren.

 

Gent

De stad Gent neemt voor de tweede keer deel aan Wereldlichtjesdag.  Ouders, familie en vrienden van overleden kindjes worden uitgenodigd op de Westerbegraafplaats, op zondag 9 december 2018.  Over de hele wereld om 19 uur lichtjes aangestoken.

Vele gemeenten of steden doen mee aan de Wereldlichtjesdag.  Met een wandeling of een moment van stilte met kaarsjes.  Zo ontrolt zich een lint van licht over de aarde, doorheen de verschillende tijdszones.

“We kozen de Westerbegraafplaats omdat die het grootste kinderperk heeft”, zegt schepen van burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld) van Gent. “Er staat ook een boom voor sterrenkindjes, kindjes die tijdens de zwangerschap stierven. Maar uiteraard zijn ook nabestaanden die een kindje elders een laatste rustplaats gaven, welkom. We starten al om 17 uur, om gezinnen met jonge kinderen ook de kans te geven er bij te zijn. Zo zorgen we ervoor dat tegen 19 uur op de Westerbegraafplaats honderden lichtjes branden.”

Er zullen lichtjes voorzien zijn op de begraafplaats, maar er zelf eentje meebrengen mag uiteraard ook. Er is ook mogelijkheid om na te praten bij een tas warme soep.

 

Tienen

De stad Tienen organiseert deze herdenking op de begraafplaats in Grimde op zondag 9 december van 19 tot 21 uur. Om 19u.30 en 20u.30 verzorgt Luc Lambrecht een ingetogen muzikaal woordprogramma van een tiental minuten. Alle mensen die steun zoeken of willen verlenen zijn welkom.

 

Schoten

Programma

  • Om 18.45 u verzamelen we aan de ingang van de begraafplaats (Hendrik Consciencestraat 2A, 2900 Schoten),
  • Om 19.00 u steken we de lichtjes aan met een ingetogen tekst en lied. We voorzien lichtjes, maar neem gerust eigen lichtjes mee.
  • Nadien wandelen we samen naar Foyer De Kaekelaar en bieden we warme dranken aan.

 

Mechelen

Vanaf 18.45u wordt er verzameld in de aula van de Stedelijke Begraafplaats. Elke deelnemer krijgt een unieke lichtgevende ballon om de levenslichtjes van alle overleden kinderen ter wereld te herdenken. Zelf een lichtje of kaarsje meebrengen mag ook.

Om 19u start de wandelings langs een verlicht parcours dat de grenzen van de begraafplaats volgt. Symbolisch willen we zo alle overleden kinderen, groot en klein, met een warm licht omringen.

Na de wandeling zullen leden van een lokale jeugdvereniging in samenwerking met de stad alle aanwezigen een (warm) drankje aanbieden in de aula en is er de gelegenheid om na te praten. Er zal mooie muziek voorzien worden door Fabiënne Cornière. Het einde van dit herdenkingsmoment is voorzien rond 21u.

Voor wie?

Iedereen is welkom, deelname is gratis en reservatie is niet nodig. Wij willen wereldwijd alle mensen een hart onder de riem steken die ooit een kind hebben moeten afgeven, ongeacht of dit op jonge of oudere leeftijd was. Want iedereen is altijd iemands kind.

We vragen wel om er rekening mee te houden dat het parcours bestaat uit kasseiwegen en graspaden. Afhankelijk van de weersomstandigheden, in aanloop naar of tijdens de lichtstoet, kunnen deze minder toegankelijk zijn voor kinderwagens of rolstoelen.

 

Leuven

‘Nocturne Wereldlichtjesdag’ 9/12

Nocturne in de sterretjestuin van Stadsbegraafplaats Leuven en op het kinderperk van parkbegraafplaats Diestseveld

 

Op Wereldlichtjesdag, elke tweede zondag van december, worden overleden kinderen herdacht met een kaarsje. Door de verschillende tijdszones ontstaat zo een symbolisch lint van licht, waarmee we wereldwijd steun willen bieden aan ouders die een kind verloren.

 

Op Wereldlichtjesdag organiseert stad Leuven in samenwerking met het Huis van het Kind en andere partners een sereen lichtritueel met muzikale begeleiding op de Stadsbegraafplaats (sterretjestuin) en op begraafplaats Diestseveld (kinderperk). Ouders, broers en zussen, familie en kennissen kunnen er de tweede zondag van december (zondag 9 december 2018) tussen 19u en 20u terecht om samen stil te staan bij het gemis. Nabij het lichtritueel wordt er een warm drankje aangeboden en is er vrijblijvend gelegenheid om met elkaar na te praten. Ook op andere Leuvense begraafplaatsen worden die avond kaarsjes gebrand.

 

Zondag 9 december 2018 | 19.00 tot 20.00 uur | Locatie: Stadsbegraafplaats, Nieuwe Kerkhofdreef, Heverlee | Diestseveld, Diestsesteenweg 504, Kessel-Lo | Gratis | Info: E info@huisvanhetkindleuven.be

 

Antwerpen

Nabestaanden kunnen in Antwerpen dit jaar ook terecht op begraafplaats Schoonselhof. De stad biedt ouders een moment aan waarbij zij kunnen samenzijn, waarbij zij een lichtje kunnen ontsteken en troost kunnen vinden in mooie muziek, mooie woorden en ontmoeting met elkaar.

Dit moment vindt plaats

zondag 9 december 2018
vanaf 18:00 uur
op begraafplaats Schoonselhof

Inschrijving

Wij vragen wel dat wie interesse heeft, zich inschrijft via dit formulier. Zo kan de stad een inschatting maken van het aantal aanwezigen en kan de plechtigheid sereen verlopen.

Misschien doet uw stad of gemeente mee? Informeer jezelf!

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close