Nieuws

Boven De Wolken bestaat 7 jaar en fotografeert 5.000ste sterrenkindje

Vzw Boven de Wolken bestaat bijna 7 jaar en biedt ouders steun en troost bij het verlies van hun baby. Samen met de trouwe vrijwilligers heeft de vzw een nieuwe mijlpaal bereikt en al voor 5.000 gezinnen van sterrenkindjes van betekenis mogen zijn.

Een initiatief

Boven De Wolken is een initiatief van Sharon Geirnaert en Anneleen Fransen. Deze vzw heeft als doel elke ouder van een sterrenkindje in België de mogelijkheid bieden om kosteloos een fotoreportage te laten maken van zijn/haar overleden kindje. “Leren leven met het verlies van je kind vraagt immers heel veel tijd”, zegt Anneleen Fransen. “Het is een turbulente en zware periode met een rollercoaster van gevoelens: instorten, huilen, opnieuw durven lachen en warme herinneringen koesteren. Dat laatste is wat Boven De Wolken voor sterrenouders wil betekenen: hen een mooie herinnering bieden.”

Moeilijke momenten

VZW Boven de Wolken wil er zijn voor gezinnen op een van de moeilijkste momenten in hun leven. Niet alleen door een mooie fotoreportage te maken, maar ook door deze gezinnen te begeleiden op een moment waarop hun wereld stilstaat. Volgens Anneleen Fransen, medeoprichtster van Boven de Wolken, is het een harde en tegelijk warme realiteit, want de dankbaarheid van ouders en hun naasten is groot. “De tastbare herinneringen zijn een steun voor ouders.  In de 7 jaar sinds de oprichting van Boven de Wolken hebben we ervoor kunnen zorgen dat we onderdeel geworden zijn van de standaardzorg voor ouders die hun baby verliezen. We werken intensief samen met alle ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel en bijna alle materniteiten in Wallonië. Daar zijn we best trots op want we vinden het van het grootste belang dat ouders tastbare herinneringen bezitten van dat korte leven. Het voorbije jaar mochten we ook heel wat Belgische steden en gemeenten inspireren en begeleiden in de aanleg van een kindvriendelijke begraafplaats en sterrenweide. ”  


Meer dan foto’s nemen

Sharon Geirnaert, medeoprichtster, vertelt dat de organisatie VZW Boven de Wolken meer doet dan foto’s nemen. “Op het moment dat wij bij de ouders komen, merken we dat we zoveel meer doen dan foto’s nemen. Het is echt een moment samen met hun kindje. Een moment waarop ze papa en mama durven worden. Ze hun kind toelaten in hun hart, om het hun hele leven te koesteren. Niet meer bang zijn voor de dood en vooral de liefde en trots ervaren. Dankzij de mooie gratis fotoreportage zorgen we ervoor dat hun kindje voor het gezin, de naasten en de omgeving ook zichtbaarheid krijgt. Dat is zo belangrijk bij de start van het rouwproces. Het voelt als een eer hieraan te mogen bijdragen.”

Boven de Wolken breidt steun verder uit

Ook de komende jaren wil vzw Boven de Wolken ouders blijven steunen en breidt het de diensten verder uit met familiemomenten waarop ouders elkaar kunnen ontmoeten en troost vinden bij elkaar. Het afgelopen jaar startte de vzw ook met een webshop met troostartikelen. “Hier vinden niet alleen ouders, maar ook vrienden en familie die soms de woorden niet vinden een passend geschenk en steun je hiermee ook de organisatie”, zegt Fransen. De vzw geeft ook lezingen naar artsen toe. “Door het geven van waardevolle lezingen hopen we de artsenopleiding te bereiken zodat er meer aandacht wordt gegeven aan het correct begeleiden van ouders die hun kind verliezen.” De vzw Boven de Wolken wil  actief zijn in alle Belgische ziekenhuizen. De vzw wil hun netwerk van vrijwilligers en fotografen ook verder uitbreiden.

Support voor Boven de Wolken

De organisatie blijft bestaan dankzij giften en donaties, maar werkt zonder subsidies.  Vzw Boven De Wolken dankt haar bestaan aan de support van partners en giften. “Zo kunnen we ervoor zorgen dat de fotoreportages voor ouders altijd gratis blijven”, zegt Anneleen. “We vinden dat elke ouder die met zo’n verlies te maken krijgt daar recht op heeft.” Ook kan de organisatie nog geen fiscale attesten uitreiken. De aanvraag voor deze erkenning loopt nog. De eindejaarsactie, de verkoop van onze eigen Boven de Wolken-chocolade, was alvast een succes. Er werden 10.000 chocolade-wolken verkocht waarvan de opbrengst integraal naar de werking van Boven De Wolken gaat.

Je kan Boven de Wolken steunen via https://www.bovendewolken.be/steun-ons/

Via Matthias Vanheerentals & Boven de Wolken

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button