Archief

Uitvaartvlaanderen.be – Zelfdoding? Op straat aub.

Zelfdoding, op straat aub.

Nederlandse psychiaters geven deze boodschap mee aan hun risicopatiënten.

zelfdoding_op_straatIn Nederland krijgen psychiaters die patiënten met een uitdrukkelijke zelfmoordwens behandelen, het advies om die patiënten de straat op te sturen. Dit advies zorgt voor enorm veel ophef in Nederland.

Vooral bij spoorwegpersoneel, want de trein is voor velen een zekere weg naar de dood.

De Nederlandse vakbond voor het treinpersoneel is niet te spreken over de richtlijn van Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Een zelfmoord op de sporen heeft volgens Wim Eilert van de VVCM-vakbond traumatische gevolgen. Niet alleen voor de familie maar ook voor het treinpersoneel en de hulpdiensten die met deze materie geconfronteerd worden, is het een traumatische gebeurtenis.

Armoede aan alternatieven

De richtlijn is volgens Ad Kerkhof, hoogleraar in ondermeer suïcidale preventie in Amsterdam, een “demonstratie van armoede omdat er geen alternatieven zijn”. Het naar buiten sturen van serieus suïcidale patiënten is gewoon “de praktijk”.

De opbouw van zogenaamde “besluithuizen”, waar patiënten opgevangen en eventueel geholpen worden bij een menswaardige zelfdoding, biedt volgens hem een oplossing. Iets wat zeer zeker een vervolg zal krijgen.

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close