BegraafplaatsenNieuws

Zottegem opent sterrenregister en werkt aan de sterrenweide

Zottegem lanceert een sterrenregister en neemt maatregelen om de sterrenweide op de begraafplaatsen Knutsegem en Groenstraat te verbeteren. Dit is bedoeld als een warme plek voor ouders die hun kind hebben verloren, inclusief zij die hun baby na minder dan 140 dagen verloren. Hierdoor wordt voorkomen dat ouders in het verleden tegen obstakels aanliepen bij het registreren van een stilgeboren kindje. Er zijn nu twee manieren om dit aan te geven.

In het online sterrenregister kunnen ouders hun stilgeboren kinderen registreren, ongeacht de duur van de zwangerschap. Dit is een belangrijke en symbolische stap in het rouwproces van veel ouders. Voorheen liepen ouders vaak tegen beperkingen aan wanneer ze hun kindje verloren voor de 140 dagen zwangerschap. Ze mochten geen officiële aangifte doen, wat hun verdriet alleen maar groter maakte. Met de komst van het sterrenregister zijn alle ouders welkom om hun kindje te registreren, als ze dat willen.

Om een stilgeboren kindje van een inwoner van Zottegem aan te geven, zijn er twee mogelijkheden. Men kan een afspraak maken bij de dienst Burgerzaken in het Administratief Centrum Sanitary, dit kan eenvoudig via burgerlijkestand@zottegem.be. Binnenkort wordt het ook mogelijk om dit online te doen via zottegem.egovflow.be. Ouders die hun kindje al langer geleden hebben verloren, kunnen ook gebruikmaken van het online register. Alle ouders ontvangen een certificaat waaruit blijkt dat hun kindje is opgenomen in het register en krijgen een aandenken ter nagedachtenis aan hun kindje, zoals een houten hartje, vlinder of ster die ze op de sterrenweide van Knutsegem kunnen plaatsen.

De sterrenweide op Knutsegem zal binnenkort worden aangepast om een warme herdenkingsplaats te worden voor ouders en hun familie of vrienden. Er wordt momenteel gewerkt aan de beplanting van de sterrenweide en er zullen ook mooie zithoekjes worden gecreëerd, zodat ouders elkaar kunnen ontmoeten en steun kunnen vinden. Het moet een plek worden waar mensen even tot rust kunnen komen en op een serene manier dicht bij hun kindje kunnen zijn.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button