NieuwsUitvaart

Zottegem richt troostplek in

De stad Zottegem heeft een troostplek op de stedelijke begraafplaats in Velzeke ingericht. Het project wil mensen verbinden en hen helpen om het verlies van een dierbare te verwerken. De schepen lanceerde alvast een warme oproep naar alle Zottegemnaren om tijdens een mooie lentewandeling een moment van stilte in te lassen op deze plek.

In deze tijden met afstandsregels en beperkingen op de bewegingsvrijheid, moeten we heel wat missen, zoals familie en vrienden, hobby’s, gezellig samenzijn, knuffels, …. Voor hen die in deze moeilijke periode ook nog eens het verlies van een geliefde moeten verwerken, is troost meer dan ooit belangrijk. Het stadsbestuur van Zottegem heeft daarom meegewerkt aan de realisatie van de troostplek PlantTroost op de stedelijke begraafplaats ‘Knutsegem’.

Twee organisaties sloegen de handen in elkaar om de troostplek in te richten op de stedelijke begraafplaats in Velzeke. De sociaal-culturele vrouwenorganisatie FERM (het vroegere KVLV) ontwierp het paneel met een gedicht van Jan Ducheyne erop. Het vrijzinnig humanistische huisvandeMens, die tijdens de coronacrisis tevens de website woordenvantroost.be lanceerde, richtte in samenspraak met de stad Zottegem de troostplek in. 

©Zottegem

Stilstaan bij overlijden 

De stad Zottegem werkte er graag aan mee. “Als twee verenigingen de handen in elkaar slaan, dan gaan we daar graag in mee”, zegt schepen Leen Goossens. “Het traditioneel stilstaan bij overlijden van mensen evolueert. Vroeger gebeurde dit meer in een kerk of een ander gebedshuis, maar we zien dat mensen hier van afstappen. Ik vind dat we hier ook als stad meer en meer aandacht aan mogen besteden.” Timothy van het huisvandeMens beaamt: “De mens is een ritueel wezen: een bruiloft, een minuut stilte of een fuif na het laatste examen – we staan er niet bij stil. Toch vormen zulke momenten een richtsnoer voor ons leven.” 

Er werden 120 bloembollen geplant die zullen groeien rond het gedicht als symbool voor groei en vooruitgang in en uit deze crisis. “Het zal een mooi kleurenmengsel worden”, zegt schepen van begraafplaatsen Leen Goossens. “Maar daar blijft het niet bij. We gaan PlantTroost nog wat aankleden. We gaan er ook nog een bank bijzetten zodat de mensen er echt tot rust kunnen komen. Het blijft er een hele tijd staan. Het is een neutrale plaats voor elke levensbeschouwing, voor elke burger, en voor iedereen die naar troost verlangt.”

Oude boom 

De troostplek vind je aan de ingang van de stedelijke begraafplaats (Kluisstraat 2 in Velzeke), naast een scheut van de Vollander. “Dat was een zeer oude boom die vorig jaar door een storm omver geblazen is. Die boom bepaalde echt het landschap. Veel mensen waren er aan gehecht. We hebben dan meteen scheuten van de boom genomen die we uitgedeeld hebben aan de Zottegemnaren. Maar we hebben dus ook een scheut geplant op de begraafplaats.” 

Meer info: www.samenferm.be, www.deMens.nu en www.woordenvantroost.be.

Bron: Eigen redactie – Matthias Vanheerentals

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button