NieuwsVraag en Antwoord

Ballonverstrooiingen zijn niet toegelaten in Vlaanderen

Ballonverstrooiingen zijn niet toegelaten in Vlaanderen

In media kwam deze week veel nieuws over de uitvaartsector.  Er kwamen ook verschillende mensen aan het woord.  Toch weten niet alle mensen de juiste wetgeving die men aan het woord laat.  Zo was er de uitspraak dat men als alternatief tot een klassieke bijzetting of asverstrooiing, een ballonverstrooiing kan doen.

As in een ballon mag helemaal niet

Wat helemaal niet mag in Vlaanderen.  Je mag geen as in ballonnen plaatsen en deze oplaten.  Dat is bij wet verboden.  Maar wat mag je dan wel doen met de as?

Wat mag wel?

Je mag de as bijzetten of begraven op de begraafplaats.  De as thuis of op het kerkhof verstrooien.  Of thuis een urne begraven of bewaren.  Dit thuis begraven van een urne, kan enkel thuis als je eigenaar bent van uw woning, indien niet, moet de eigenaar schriftelijke toestemming geven.

Vandaag kan je ook de as te water laten op de Schelde, in Antwerpen of Temse.  Er zijn ook gemeenten die as laten verstrooien op aangewezen plaatsen in de natuur.  Natuurlijk kan een tewaterlating op zee ook.  Voor de Schelde en de zee zijn er specifieke plaatsen aangeduid en er zijn ook regels te volgen.

Neemt u as mee op het vliegtuig?

Internationaal is het vervoer van as vrij.  Neem je het vliegtuig, neem je best even op voorhand contact met uw vliegmaatschappij om te horen wat de stappen zijn, om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen.  Houd altijd de toelating tot vervoer bij de hand, zodat u altijd iets kan aantonen dat het wel degelijk om as gaat van een persoon.

Hiervoor kan je best uw begrafenisondernemer contacteren om meer informatie te kunnen krijgen.

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button