BegraafplaatsenNieuwsOpmerkelijk

Troostmuren op Leuvense begraafplaatsen houden herinnering aan stadsgenoten levend

Zopas werd op de Stadsbegraafplaats van Leuven de eerste ‘Troostmuur’ onthuld door schepen Bieke Verlinden. Met de Troostmuur wil de stad de herinnering aan overleden stadsgenoten levend houden, ook na de looptijd van hun graf.

Elk jaar komen er graven aan het einde van hun concessie. Jarenlang werden de zerken die zo het einde van hun looptijd bereikten volledig weggenomen, foto’s en versieringen incluis. “We wilden een manier vinden om de overledenen wier graf zo verwijderd wordt toch in herinnering te blijven houden”, zegt schepen van begraafplaatsen Bieke Verlinden. “Daarom proberen we sinds enkele jaren de foto’s die soms op de graven aangebracht zijn bij te houden. Zo willen we de overledenen een nieuwe, vaste rustplek geven op de begraafplaats.”

Troostmuur met foto’s

Met die foto’s als basis startte de stad de eerste ‘Troostmuur’ op de Stadsbegraafplaats. De foto’s worden opgehangen aan een van de omwallingsmuren van de Stadsbegraafplaats. De Troostmuur geeft de overleden stadsgenoten zo een plek, langer dan de looptijd van hun graf. Er komt geen naam of datum bij, enkel een foto. “We leggen een Troostmuur aan, waar mogelijk, op elke Leuvense begraafplaats. Zo houden we de herinnering aan deze Leuvenaars levend in de gemeenschap”, zegt schepen Bieke Verlinden.

Verlies in de stad 

Nabestaanden die graag de foto van een dierbare overledene op deze muur willen toevoegen, kunnen een foto, afgedrukt op een keramische achtergrond, bezorgen aan de medewerkers van de begraafplaatsen. De aanleg van de Troostmuren is een van de vele manieren waarop stad Leuven meer ruimte maakt voor rouw en verlies in de stad, en nieuwe herdenkingsrituelen. “We organiseren sinds 2016 ieder jaar een najaarsprogramma rond rouw en verlies”, vertelt schepen Verlinden. “We willen daarmee mensen erkennen in hun rouw, en het thema bespreekbaar maken, zonder taboes en vanuit verschillende invalshoeken. Met ons programma herdenken we de geliefden die we missen en helpen we mensen omgang te vinden met verlies, op ieders eigen tempo of wijze, maar altijd samen”, zegt schepen Verlinden.

Leuven is dit jaar ook Trooststad. Samen met Reveil vzw organiseert de stad nog tot 21 november de Troostactie ‘Leuven vergeet je niet’. Een overzicht van alle troostacties rond verlies, rouw en hoop vind je op www.leuven.be/reveil.

Via Matthias Vanheerentals – Foto’s: Stad Leuven.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button