ArchiefBegraafplaatsenNieuws

Begraafplaats Sint-Lodewijk wordt heringericht

Begraafplaats Sint-Lodewijk wordt heringericht

De begraafplaats van Sint-Lodewijk zal straks wellicht heringericht worden. Er waren al eerder plannen gemaakt, maar daarvoor moesten er teveel graven worden verplaatst. Een nieuw plan wordt door de inwoners positief ontvangen.

Plannen zijn er al jaren

Het gemeentebestuur wil al enkele jaren werk maken van de herinrichting van het kerkhof in Sint-Lodewijk. “De begraafplaats ligt er niet zo fraai bij” ,verduidelijkt burgemeester Claude Croes (CD&V). “Er vallen heel wat open plaatsen te bespeuren. Een opwaardering is nodig: enerzijds verfraaien en anderzijds de toegankelijkheid verbeteren.” Het eerste voorstel kwam er twee jaar geleden al. Nu ligt een nieuwe versie klaar. “De belangrijkste wijziging in dat voorstel is dat we zijn afgestapt van de twee zijgangen. Er komt één centrale gang in het midden in de plaats. Daardoor moesten heel wat graven verlegd worden en dat stuitte op kritiek van de Sint-Lodewijknaren.”

Andy Malengier

De bekende architect Andy Malengier uit Zonnebeke, die reeds vele begraafplaatsen hertekend heeft, heeft nu een nieuw plan uitgetekend. “De twee zijgangen blijven behouden en daardoor moet er geen enkel graf verlegd worden. Er komen verscheidene groenelementen bij, maar wel op voldoende afstand van de graven. De grootste wijziging komt achteraan het kerkhof waar het columbarium verdwijnt en plaats maakt voor een open afscheidsruimte met een luifel. Er wordt afgestapt van één centraal columbarium. Het worden allemaal kubussen die zullen verspreid worden over de volledige begraafplaats.”

Vele gemeenten investeren in meer groen op de begraafplaatsen, zodat het groene begraafparken worden.  Zo verdwijnt een grijs en koud zicht van grafstenen op een open vlakte.

Citaten en bron: hln.be – eigen redactie – Foto: voorbeeld van een groene begraafplaats

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button