Nieuws

Begraafplaatsen in Grimbergen ‘vergroenen’

Begraafplaatsen in Grimbergen ‘vergroenen’

De vijf begraafplaatsen in Grimberen zullen door het gemeentebestuur omgevormd worden tot begraafparken. Groen staat voorop. Pesticiden zijn op openbare plaatsen al enige tijd verboden en zo gingen vele gemeentebesturen op zoek naar milieuvriendelijke manieren om onderhoud te kunnen doen op de begraafplaatsen.

“Na een geslaagd proefproject op het kerkhof van Beigem vorig jaar, besliste het schepencollege om ook de vier andere Grimbergse begraafplaatsen in te groenen”, zegt schepen van Leefmilieu Eddie Boelens (Groen).

“Het proefproject in Beigem met de sanering van de begraafplaats kostte zo’n 7.000 euro. Nu gaan we naar de tweede fase van het vergroeningsproject.”

“Daarin is 45.000 euro voorzien voor de begraafplaatsen van Strombeek, Verbrande Brug, Grimbergen en Humbeek. Deze laatste twee worden volgend jaar aangepakt, Strombeek en Verbrande Brug zijn nu in afwerkingsfase.”

Maaimachine

“Voor de begraafplaatsen kiezen we ervoor om de bestaande verharde paden om te vormen tot een grindgazon, dat veel trager groeit en veel makkelijker te onderhouden is. Je rijdt er gewoon met een maaimachine over die het gras kort houdt.”

De gemeente voorziet ook kleine landschapselementen en inheemse struiken of bomen op de begraafplaatsen, die zo meer openbare parken moeten worden.

Ruimte vermijden

Daarnaast gaat de gemeente ook zo veel mogelijk tussenruimte tussen de graven vermijden.

“De graven liggen momenteel meestal goed dicht bij mekaar”, gaat Boelens verder. “Maar hier en daar liggen tussen de graven kleine strookjes van 10 of 20 cm vrij. Daar kan onkruid groeien. Sowieso worden graven in de toekomst rug-aan-rug en naast mekaar gelegd, zonder tussenstroken. Overigens moeten nabestaanden het graf van hun overleden familieleden wel onderhouden.

Wie moet wat onderhouden volgens de wet?

De ruimte rond een graf is wettelijk gezien qua onderhoud voor de gemeente.  Het graf zelf moet door de nabestaanden worden onderhouden.  Daar zit vaak een misverstand wanneer bezoekers van begraafplaatsen in Vlaanderen, slecht onderhouden graven zien.  Men legt vrij snel de schuld bij gemeente.  Echter is de gemeente niet verantwoordelijk voor de onderhoud van een bepaald graf.

Bron: Nieuwsblad.be – Eigen redactie

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button