Nieuws

Belgische bisschoppen vinden nieuwe euthanasiewet grensoverschrijdend

handenGrensoverschrijdend, dat vinden de Belgische bisschoppen van de nieuwe plannen voor de aanpassing van de euthanasiewet.  Wie vandaag dement wordt of is, kan geen euthanasie aanvragen.  Toch niet met de huidige wetgeving.  Hieraan wil de Belgische politiek misschien iets doen.  Bisschoppen vinden het té ver gaan en spreken over de waarden van het leven in een opiniestuk van De Standaard.  

Zij die dement worden of zijn, die op voorhand een wilsbeschikking ondertekenden, zouden in principe euthanasie moeten kunnen krijgen.  Dat is althans wat LevensEinde InformatieForum, kortweg Leif, wil laten aanpassen qua wetgeving.  De aanpassing zou een verandering van de wet sinds 2002 betekenen.  Bisschoppen spreken ondertussen over ‘een uitnodiging om ermee op te houden’ of ‘een plicht om te sterven bij dementie’

‘Veel kwetsbare personen zullen een verruiming van de huidige euthanasiewet ervaren als een waarschuwing om anderen niet meer tot last te zijn en zich in die zin niet meer egoïstisch te gedragen’  Het gaat regelrecht in tegen de menselijke waardigheid volgens de Belgische bisschoppen.  Een persoon die dement is moet tot aan zijn natuurlijk overlijden, als een waardig persoon beschouwd blijven.

Ook van de andere kant komen er stemmen als reactie op de bisschoppen.  ‘We hebben een wet die dat verhindert.  Als men euthanasie uitvoert, moet men dat rapporteren. Wat vandaag gebeurt, is dat een arts kiest voor palliatieve sedatie, wat op termijn voor een pijnlijke dood kan zorgen.’  reageert ex-senator en art Patrik Vankrunkelsven kwaad.

Citaten: De Standaard

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button