Archief

Bieden we de juiste diensten aan, bij een uitvaart?

Bieden we de juiste diensten aan, bij een uitvaart?

Bieden we de juiste diensten aan, aan nabestaanden wanneer men afscheid neemt

Bieden we, als begrafenisondernemers, de juiste diensten aan? Hoe belangrijk is een warm gesprek over de overledene? Verandert het inzicht naar de uitvaart toe? Waar vroeger de uitvaart geregeld werd door mensen in het dorp, is het nu de begrafenisondernemer die deze taak volledig op zich neemt.

Hij heeft het rouwcentrum, de lijkwagen, het materiaal en de mogelijkheid en kennis om een begrafenis volledig te plannen, regelen en uitvoeren. Maar is dat voldoende? Naarmate de burgerlijke uitvaart groeit, worden uitvaarten persoonlijker. De overledene wordt meer centraal gesteld, met beeld en klank.

Deze personalisering van de uitvaart kan helend zijn voor de nabestaanden. De uitvaart van vandaag wordt vaak persoonlijk. Vele uitvaartbegeleiders, al dan niet begrafenisondernemers, doen hun best om de uitvaart persoonlijk te laten aanvoelen. Een moment stil staan bij de overledene zijn leven, zijn karakter, zijn aanwezigheid even voelen door woorden, beeld en klanken.

Kan men nog dieper omgaan met gevoelens van de nabestaanden? Waarschijnlijk wel. Heeft de begrafenisondernemer daar altijd de tijd voor? Niet altijd. Is aandacht hebben voor de gevoelens van de klanten, de nabestaanden, onbelangrijk? Helemaal niet. Wanneer nabestaanden een warm onthaal krijgen, een moment om hun gevoelens op tafel te leggen, zullen ze zich veel beter voelen om de uitvaart in alle sereniteit te regelen.

Het opent een deur om vanuit diepe gevoelens van rouw, te vertellen wat men voelt en hoe men dit kan vertalen naar een persoonlijke uitvaart. Al dan niet kerkelijk. Een mooie gebedsdienst heeft vandaag ook poorten om persoonlijke toetsen te geven aan het afscheid. Toch vormt een gebedsdienst nog een verschil met een pure burgerlijke uitvaart, waarbij geen kerkelijke rituelen te zien zijn.

Daarom is het belangrijk, de nabestaanden te begeleiden tot op het laatste moment van afscheid, in een sfeer waarbij men zich op de juiste plaats voelt. Tenslotte neemt men maar één maal afscheid van de persoon wie men verloor. Want hoe je het ook draait of keert, een overlijden, verwacht of onverwacht, komt altijd als een slag in het gelaat.

Een afscheid, een moment van waarde geven aan gevoelens van rouw.

//2012

Share/Bookmark

pijltjeAlle uitvaartnieuws volgen?

pijltjeAlles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button