NieuwsUitvaart

Britse uitvaartsector wordt door de overheid onder de loep genomen

Britse uitvaartsector wordt door de overheid onder de loep genomen

De Britse overheid gaat zich verdiepen in haar uitvaartsector.  Bepaalde uitvaartbedrijven zouden te grote prijsstijgingen hebben doorgevoerd op 15 jaar tijd.  Waardoor, volgens verschillende media, een Britse uitvaart amper nog betaalbaar zou zijn.  Hoewel een uitvaart over gans Groot-Brittannië gemiddeld 4450 euro zou kosten, lijkt dat niet veel.

Maar deze prijs omvat enkel de basis behoeften voor een begrafenis.  Hierin zit geen concessie op de begraafplaats, koffietafel, volgwagens en andere bijkomende opties bij een begrafenis.  Afhankelijk van begraafplaats tot begraafplaats, die vaak ook privé worden uitgebaat, kunnen prijzen voor een grafconcessie enorm hoog oplopen.  Net dat kan een begrafenis daar heel duur maken.

Er zijn betaalbare regio’s

Afhankelijk van de regio kan een uitvaart zeker betaalbaar zijn.  Er zijn regio’s waar een begrafenis zo’n 3500 euro kost, trekt men richting London, dan springt de prijs de hoogte in.  Daarnaast merkt men een duidelijk verschil tussen grote uitvaartketens en kleine zelfstandigen.  De ketens zouden veel duurder zijn en gemakkelijker diensten aanpraten die mensen niet nodig hebben of geen behoefte aan hebben.

Net dat is één van de pijnpunten.  De uitvaartpakketten die worden aangeboden zouden soms te groot en te duur zijn.  Deze pakketten worden vaak door grote ketens aangeboden en te agressief aan de consument voorgeschoteld worden.

Wat is nu het resultaat?

Uitvaartprijzen in Groot-Brittannië leiden tot uitvaart-armoede.  Begrafenissen die door de overheid moeten worden voorzien groeien enorm.  De gemiddelde consument kan een simpele begrafenis in bepaalde regio’s niet meer betalen.  Omdat de overheid meer en meer begrafenissen moet financieren, wil men nu de sector extra onder de loep nemen.  Er werden dit weekend zelfs evenementen georganiseerd om de uitvaart-armoede aan te kaarten bij de overheid.

Wat is het verschil met ons land?

Het grote verschil tussen ons land en Groot-Brittannië is onze overheid.  Crematoria en begraafplaatsen in België zijn in de handen van gemeenten.  Geen enkel bedrijf in België heeft een eigen crematorium.  Al wordt dat door bepaalde bedrijven wel in hun reclame verwerkt, men bezit geen crematoria als uitvaartbedrijf.  Elk crematorium is een intercommunale samenwerking.  Daar start elk crematorium mee.

De gemeenten en intercommunale samenwerkingen houden de grafconcessies en crematies, in vergelijking met onze buurlanden, betaalbaar.  Een crematie voor een Nederlander in Nederland kan 2,5 keer duurder zijn dan voor een Belg in België.  Dat prijs verschil is enorm.  Dit komt omdat crematoria in Nederland veelal privé worden uitgebaat.

Een uitvaart in België kan ook duur zijn, maar dat komt eerder door de keuzes die de nabestaanden maken.  Bestelt men veel, dan betaalt men veel.  Een concessie op de begraafplaats in België is heel betaalbaar.  Zeker wanneer men over onze landsgrenzen heen kijkt en prijzen vergelijkt.  Daarnaast heb je ook de keuze van begrafenisondernemer.  De ene zal duurder zijn als de andere.

Als conclusie kan men stellen dat ons land qua uitvaartkost heel gunstig is.  Net omdat er veel door de overheid voorzien wordt.  Dat heeft zijn voor- en nadelen, maar qua kost mag men praten over een voordeel.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button