NieuwsUitvaart

Britten moeten £2000 bijbetalen boven hun uitvaartverzekering

De Britse BBC komt deze week met een opvallend artikel.  Een artikel over uitvaartverzekeringen.  Het Britse landschap is er eentje van vele grote uitvaartbedrijven. Een uitvaartsector, niet te vergelijken met deze in België.  Want in Groot-Brittannië hebben 1,2 miljoen Britten een uitvaartverzekering.

In het artikel van de BBC staat geschreven dat deze uitvaartverzekeringen onder hoge druk verkocht worden.  Daarnaast is elke polis die men aangaat, gemiddeld 4.000 Britse pond waard.  Een bedrag waar men als Britse burger geen volledige uitvaart mee kan betalen, zo blijkt.

Gemiddeld komt men £2000 pond tekort.  Want deze ‘uitvaartplannen’ zijn soms op een malafide manier verkocht.  Daar wil de grootste aanbieder van begrafenissen ‘Dignity’ in Groot-Brittannië wat aan doen.  Een uitvaartplan van £4.000 omvat veelal geen uitvaartplechtigheid, grafsteen, limousines, balseming, een wake of concessie op de begraafplaats.

Een concessie op een Britse begraafplaats kost handenvol geld.  In België zijn begraafplaatsen van de overheid, en dat houdt de kosten van een graf laag.  Landen waar begraafplaatsen privé kunnen worden opgericht, zijn veel duurder per grafconcessie.  Net zoals bij onze Britse buren, een graf kost er enorm veel geld.  Vandaar dat men met £4.000 zeker niet voldoende heeft om een volledige uitvaart te kunnen bekostigen.

De markt van de uitvaartverzekering is de laatste tien jaar met 350% gegroeid.  Veel 50-plussers hebben een uitvaartplan genomen.  Eén van de redenen waarom de markt zo gegroeid is, zijn de commissies die de verkopers van de verzekeringen krijgen.  Tot £1.000 per verkochte polis kunnen de verkopers verdienen.

De Nationale Vereniging van Funeral Directors (NAFD) zegt dat het campagne heeft gevoerd voor strengere regels sinds november van vorig jaar.

“Naar onze mening is het huidige gebrek aan uitgebreid toezicht waardoor scherpe verkooppraktijken en een gebrek aan transparantie kunnen gedijen in delen van de markt”, aldus Alison Crake, voorzitter van de NAFD.

“De leden hebben talrijke gevallen waar de begrafenis van uitvaartverzekeringen niet hebben gehandeld in het belang van zowel het publiek of de begrafenisondernemers”

De uitvaartindustrie in Groot-Brittannië heeft vandaag alleen een vrijwillig ondertekende regulering als het gaat om uitvaartverzekeringen.  Een regulering van de Funeral Planning Authority (FPA). Daarnaast is er geen ombudsdienst die de consument kan ondersteunen.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk ook
Close
Back to top button