NieuwsUitvaart

Hoe zullen onze begraafplaatsen er later uitzien?

Hoe zullen onze begraafplaatsen er later uitzien?

Onze begraafplaatsen zullen steeds meer veranderen.  Zoals men vandaag al kan zien, worden vandaag begraafparken aangelegd.  Parken waar men tot rust kan komen, waar groen en rust belangrijk is.

De grijze oude grafstenen verdwijnen.  Het typische uitzicht van de begraafplaatsen verdwijnt.  De opkomst van crematie doet de gemeenten investeren in columbaria, urnenkelders en strooiweiden.

Daarnaast worden er urnenbossen aangelegd.  Bossen waar men biologisch afbreekbare urnen kan begraven, zonder grafkenmerk.  De as wordt op die manier opgenomen door de aarde, maar men kan niet tot aan een plaats lopen, omdat er geen grafmarkering aanwezig is.

Betekent dit ook dat er later minder plaats nodig zal zijn?

Vandaag ziet men begraafplaatsen die transformeren.  Oude graven verdwijnen en er komen nieuwe mogelijkheden.  Maar de keuze voor crematie doet de klassieke teraardebestelling dalen.  Wat meer ruimte geeft aan de begraafplaats.

Perken waar men oude graven stonden, worden niet meteen opnieuw voor nieuwe teraardebestellingen gebruikt.  Soms blijft er plaats over om extra groen in te plannen of extra plaats om asbestemmingen te voorzien zoals columbaria of urnenkelders.  Een strooiweide is ook een optie.

Dat de keuze voor crematie de begraafplaatsen doet veranderen, is onweerlegbaar.  Gemeenten investeren in nieuwe moderne toepassingen die al dan niet rechtstreeks met asbestemmingen of extra groen in contact staan.

De nieuwe pesticiden wetgeving zorgt er in Vlaanderen eveneens voor dat de gemeenten op zoek moesten gaan naar alternatieven om onkruid tegen te gaan.  Soms een uitdaging, maar op vele plekken is men erin geslaagd om met extra groene opties, onkruid te verdrijven op een natuurlijke manier.

Tags

Related Articles

Eén reactie

  1. Ook de opkomst van “groene “alternatieven als natuurbegraven en tree of life , met al zijn varianten , zijn tekenen dat de
    verplichtingen die met een begraafplaats nu eenmaal gepaard gaan , door steeds minder mensen wordt geambieerd.
    Tevens is een Waterurnenpark een mooie oplossing. Alternatief voor mensen die geen onderhoud wensen maar wel een mooie uitbreiding van de begraafplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close