BegraafplaatsenNieuws

Brugge investeert in natuurbegraafplaats Blauwe Toren

De stad Brugge zal de komende 2 jaar een natuurbegraafplaats realiseren aan de site de Blauwe Toren. Zo wil het stadsbestuur de mogelijkheid bieden om de as van een overledene in een natuurbegraafplaats, of begraafplaats met natuurlijke omgeving te begraven.

Investeren in groen

De Stad Brugge gaat investeren in de centrale begraafplaats. “Onze centrale begraafplaats met prachtige graven richten we in als een begraafpark met veel groen en bomen en ook bloemen”, zegt schepen van Openbaar Domein, Mercedes Van Volcem. “We willen de mogelijkheid bieden om de as van een overledene in een natuurbegraafplaats, of begraafplaats met natuurlijke omgeving te begraven. In Brugge en omstreken was dit tot nu toe nog niet mogelijk, maar met het stadsbestuur hebben we besloten aan de vraag tegemoet te komen en een natuurbegraafplaats aan de site de Blauwe Toren voorzien. Hier is reeds een begraafplaats, die we zullen uitbreiden met een natuurbegraafplaats. In een eerste ontwerp van de natuurbegraafplaats voorzien we een vlonderpad en ruimte voor rustplekken met zitbanken.”

Natuurbegraafplaats De Blauwe Toren

Omwille van de grote vraag naar begraafmogelijkheden in de natuur werd de wetgeving hieromtrent in 2016 gewijzigd. Onder bepaalde voorwaarden is natuurbegraven mogelijk in natuurgebieden van overheden. “Zo’n natuurbegraafplaats is een natuurrijke zone, waar asverstrooiing of het begraven van biologisch afbreekbare urnes mogelijk is. Op die manier wordt de natuur niet of zo weinig mogelijk belast,” legt schepen Van Volcem uit. “Om dit zo te houden, wordt de inrichting van een natuurbegraafplaats zo minimaal mogelijk gehouden. Zo zijn gedenkstenen of grafmonumenten niet toegestaan en mogen bloemen enkel aan de onthaalplek geplaatst worden.” In Brugge besloot het stadsbestuur om een natuurbegraafplaats in te richten in de site De Blauwe Toren. “Dit domein is de geschikt locatie, want het is eigendom van de stad zelf en maakt deel uit van de bestaande begraafplaats op het domein De Blauwe Toren”, aldus de schepen.

Voorontwerp voor de natuurbegraafplaats

Een eerste voorontwerp voor de natuurbegraafplaats werd aan het stadsbestuur voorgesteld. “In het ontwerp staat het behoud van bestaande bomen en beplanting centraal,” legt Mercedes Van Volcem uit. “Ook was het belangrijk dat het stuk natuur in het middenplein zijn karakter behield”. Een representatieve, veilige toegang met een helling naar de site, die twee meter hoger ligt dan het maaiveld, wordt voorzien. “Een houten vlonderpad zal ervoor zorgen dat de ondergrond beschermd blijft, zodat de omgeving geen overlast ondervindt van de vele wandelaars. Dit vlonderpad zal bestaan uit Europees hout om de duurzaamheid van de natuurbegraafplaats te behouden. Langsheen het vlonderpad voorzien we ook verbredingen, waar rustplekken met zitelementen ingericht worden.” Om de overlast aan de site te beperken, zal aan de onthaalplaats ruimte voorzien worden voor bloemen en naamplaatjes.”  De werken staan gepland om uit te voeren na het broedseizoen in het najaar van 2023. De natuurbegraafplaats wordt geraamd op 544.146,66 euro (inclusief btw).

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button