Uitvaart

Brugse grafdelvers verkopen sieraden en gouden tanden van doden, maar ze willen de vrijspraak.

Vier voormalige grafdelvers van de stad Brugge riskeren celstraffen. Ze hadden als taak graven, waarvan de concessie verlopen was en geen familie meer gevonden werd, leeg te halen en de restanten in een massagraf te dumpen. Van de lijken zijn foto’s genomen en sieraden werden doorverkocht. Toch gaan de vier voor de vrijspraak. “Diefstal? Er waren zelfs geen namen bekend van de overledenen.”

De feiten raakten in de nasleep van de voetbalrellen na Club Brugge-Antwerp op 22 oktober vorig jaar bekend. Naar aanleiding van die rellen werd Kevin D. (30) uit Loppem opgepakt en op zijn smartphone troffen de speurders lugubere foto’s aan. Op een van de foto’s was zelfs een schedel te zien waarop hij een hakenkruis tekende.

De beklaagden gaan nu resoluut voor de vrijspraak voor grafschennis.  Ze zijn van oordeel als de stad Brugge hen vraagt om een graf te ruimen, dat een graf ruimen al grafschennis op zich is.  

“Spreken we in dit geval wel nog van een graf indien de stad Brugge na het verlopen van een concessie zelf de opdracht geeft dat het graf moet opgeruimd worden? Als de stad dat zelf vraagt, vraagt ze eigenlijk per definitie aan hun werknemers om grafschennis te plegen. Dat is niet het geval, want er is juridisch geen sprake meer van een graf”, klonk het bij de verdediging. 

De stad Brugge eist een schadevergoeding van 5.000 euro voor imagoschade. De uitspraak volgt op 8 januari.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button