NieuwsResomeren

Californië legaliseert het resomeren als 15de Amerikaanse staat

Californië legaliseert het resomeren als 15de Amerikaanse staat

De Amerikaanse staat Californië heeft als 15de staat het resomeren gelegaliseerd sinds 15 oktober 2017. Dit wil zoveel zeggen dat begrafenisondernemers een resomator mogen plaatsen als derde manier van legale lijkbezorging.

Naast het klassiek begraven en een crematie, is het resomeren zijn weg aan het zoeken binnen Amerika en andere landen. Op dit vlak hinkt Europa achterop. Enkel Groot-Brittannië zou straks de eerste resomator plaatsen, voorlopig is er geen ander Europees land dat het resomeren toelaat.

In Amerika spreekt men niet snel over resomeren maar eerder over bio-crematie of watercrematie. Het is een milieuvriendelijke methode om van het stoffelijk overschot poeder te krijgen, zonder dat er een vlam voor nodig is.

Het resomeren is het helemaal niet nieuw. De watercrematie heeft een behoorlijk onverschillige geschiedenis die het verwerken van vee in plantaardig voedsel mogelijk maakte.

Wetenschappelijk draagt het resomeren de naam “alkalische hydrolyse” en werd watercrematie eerst in de late 19e eeuw uitgevonden als een manier om doden dieren sneller te helpen ontleden, zodat ze in kunstmest konden worden omgezet.

Onderzoekers herleven het proces twee decennia geleden, toen ze realiseerden dat het een makkelijke manier was om medische cadavers te verwijderen die ze niet meer nodig hadden, maar het wordt nu een milieuvriendelijk alternatief tot lijkbezorging, dat mensen kunnen kiezen als milieuvriendelijk alternatief voor begraven of cremeren.

Een reportage over het resomeren:

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button