BegraafplaatsenNieuwsOpmerkelijk

De nieuwe groene oplossing voor hoge grassen op het Schoonselhof: 150 Kempische heideschapen

De nieuwe groene oplossing voor hoge grassen op het Schoonselhof: 150 Kempische heideschapen

Sinds kort gebruikt de stad Antwerpen geen klassieke grasmaaiers meer op het Schoonselhof, maar 150 Kempische heideschapen.  Bezoekers van de begraafplaats kon de schapen vorige week al zien naast de strooiweiden aan het crematorium.

De schapen zullen de grachtkanten en andere groene vlakten van de begraafplaats begrazen en zo op een duurzame manier meewerken aan ecologisch beheer van de grassen en onderhoud van de begraafplaats.  Het onderhoud van de grote begraafplaats vraagt veel tijd en mankracht en de schapen kunnen hierbij helpen.  Schapen beschadigen geen wortels of bomen, wat de machines soms wel kunnen voorhebben.

Elke dag komt er een herder die zorgt voor hun welzijn

De schapen worden telkens geplaatst in een afgesloten perceel rondom een gracht of open vlakte.  Wanneer een perceel voldoende begraasd werd, worden de schapen verplaatst naar een nieuw perceel.  De schapen herder komt dagelijks kijken en zorgt voor het welzijn van de dieren, zo leidt hij hen regelmatig naar een vlak waar ze ook kunnen rusten.

“De grachtkanten in het Schoonselhof lenen zich uitstekend voor de begrazing met schapen”, zegt schepen voor Groen en Stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau. “Het is beter voor het milieu en niet duurder dan machinaal beheer. Het Schoonselhof is een plaats waar mensen komen rouwen of stilte zoeken. Onderhoudswerken met machines kunnen dat verstoren. Schapen op deze plek is overigens niets nieuws. Zo bestaat er fotomateriaal uit 1904 van een herder met zijn kudde schapen op het Schoonselhof. Het domein was toen nog in privéhanden. Pas in 1911 kocht de stad het gebied om er een begraafplaats in te richten.”

bron: hln.be en eigen redactie

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button