Archief

Crematie populair door dure grafkosten | Uitvaartvlaanderen.be

Crematie populair, graf te duur in Nederland

Crematie is populair door dure grafprijzen, in Nederland

Crematie is populair in NederlandCrematie is populair door de dure grafprijzen in Nederland. Dat blijkt uit een vergelijking van onderzoekscijfers die TNS-NIPO uitvoerde. De grafprijzen zijn in vergelijking met 2010 gemiddeld met 6% gestegen. Een aanzienlijke stijgen in deze prijzen. Steeds meer mensen kiezen daardoor voor crematie in Nederland.

Grafprijzen in Nederland aanzienlijk duurder dan in België

in vergelijking met België is Nederland aanzienlijk duurder met de concessieprijzen voor een graf in volle grond of grafkelders. Veel is afhankelijk van begraafplaats tot begraafplaats en welke locatie men verkiest op de begraafplaats zelf. Er zijn veel begraafplaatsen ingedeeld in vakken, elk vak heeft vaak een andere prijs. Dan nog zijn de begraafplaatsen duurder in bij onze noorderburen. Hoe meer onderhoud, hoe duurder de begraafplaatsen, zo luidt het in Nederland.

In Nederland overleden meer dan 135.000 mensen in 2011

Vorig jaar overleden 135.000 mensen in Nederland. Van hen kozen er 79.000 (58,5 %) voor crematie, blijkt uit cijfers die de landelijke vereniging van Crematoria vandaag publiceerde. In 2000 was dit nog 48 %. In twaalf jaar tijd is het aantal mensen dat zegt waarschijnlijk voor crematie te kiezen omdat het goedkoper is, verdubbeld.

In 2000 zei 6 % om deze reden voor crematie te kiezen. In 2011 is dat gestegen tot 13 %. De cijfers zijn afkomstig uit de Uitvaartmonitor die TNS-NIPO sinds 2000 tweejaarlijks publiceert.

Is crematie goedkoper dan begraven in België?

Niet altijd. Wanneer men kiest voor een klassieke begrafenis, zonder grafconcessie en zonder grafsteen aan te schaffen, kan een begrafenis goedkoper uitvallen. Weliswaar is er dan rekening te houden met een minimum grafduur van 10 jaar, die nadien enkel te verlengen is met een ontgraving, en het aangaan van een concessie.

Men moet echter altijd informeren naar de gemeentelijke regels rond concessie en ontgraving om de exacte prijs hiervan te weten. Elke gemeente heeft een verschillend reglement. U kan zich altijd wenden naar uw begrafenisondernemer, hij is vaak op de hoogte van alle regels en details rond het begraafplaatsreglement van uw gemeente.

31/03/2012

Share/Bookmark

pijltjeAlles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button