Archief

Uitvaartvlaanderen.be – Nieuw Antwerps crematorium zo goed als zeker in Brasschaat

Nieuw Antwerps crematorium zo goed als zeker in Brasschaat

De kloof tussen overheid en begrafenisondernemers wordt groter.

crematorium-brasschaat-zo-goed-als-zeker-brasschaatUit goede bron verneemt Uitvaartvlaanderen.be dat het zo goed als vast staat dat het nieuwe Antwerpse crematorium (IVCA) in Brasschaat gebouwd zal worden. Eerder kwam dit al in de media. Zo kwam er ook protest van begrafenisondernemers uit de omgeving van Brasschaat die recentelijk zelf investeringen hadden gedaan. Investeringen in een eigen aula en koffietafelruimten in de omgeving van Brasschaat. Een nieuw crematorium in Brasschaat zal ook nieuwe aula’s en koffietafelruimten met zich meebrengen. Men vindt dit oneerlijke concurrentie van de overheid.

Kamp Noord wordt wellicht de nieuwe locatie

De nieuwe locatie voor het crematorium bevindt zich aan Kamp Noord te Brasschaat, volgens vele bekende politiekers de beste locatie om het nieuwe crematorium neer te zetten. Er zijn ook begrafenisondernemers, die geen eigen aula of koffieruimten hebben, uit de omgeving van Brasschaat, die het crematorium graag zien komen. Zo dienen zij niet zelf te investeren in een aula en hoeven ze niet meer over de drukke Antwerpse ring om hun families van crematie te voorzien.

Oneerlijke concurrentie volgens onafhankelijke begrafenisondernemers

Overleg met de begrafenisondernemers moet duidelijkheid scheppen. Er groeit een duidelijke kloof tussen de overheid, die crematoria opricht met staatsgeld, en de begrafenisondernemer die privé investeringen doet. Een crematorium wordt altijd intercommunaal opgericht, althans volgens het Vlaamse decreet voor de uitvaart. Net daar wringt het schoentje bij vele onafhankelijke begrafenisondernemers, men zou graag het Vlaamse decreet laten aanpassen en zelf een investering doen om crematoria op te richten. Zo heeft men geen oneerlijke concurrentie meer van de overheid uit of van grote bedrijven die reclame maken dat ze crematoria bezitten.

Een crematorium komt niet alleen met aula’s of koffietafelruimten

Een crematorium komt niet alleen met aula’s en koffietafelruimten, volgens het Vlaamse decreet voor uitvaart dient een crematorium ook een strooiweide, columbarium of urnenkelders aan te bouwen. Voor Brasschaat zou dat naast de bestaande drie (actieve) begraafplaatsen, de vierde begraafplaats zijn die wordt aangelegd. Ook daarmee dient men rekening te houden als het crematorium niet op een bestaande begraafplaats, zoals bijvoorbeeld het Antwerpse Schoonselhof, wordt aangelegd.

Share/Bookmark

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button