NieuwsUitvaart

Discussie rond burgerlijke uitvaarten in kerken laait weer op

Discussie rond burgerlijke uitvaarten in kerken laait weer op

In Waregem wil het stadsbestuur ruimte maken voor burgerlijke uitvaarten.  Omdat steeds meer mensen daarvoor kiezen.  

Vanuit Waregem naar Brugge of Kortrijk voor burgerlijke plechtigheden

Vandaag moeten inwoners van Waregem of andere gemeenten naar Brugge of Kortrijk om daar in het crematorium een burgerlijke uitvaart te kunnen laten plaatsvinden.  Daar wil het stadsbestuur iets aan doen, door kerken beschikbaar te maken voor dergelijke plechtigheden.

De lokale deken heeft het een beetje fout

De lokale deken vertelt in het Nieuwsblad dat geen enkele andere kerk in Vlaanderen de deuren opent voor burgerlijke uitvaarten.  Dat is niet helemaal juist, er zijn wel kerken waar het heel uitzonderlijk kan, bijvoorbeeld wanneer een aula te klein is en wanneer men veel mensen verwacht.  Men betaalt dan wel kerkrecht om te kerk te gebruiken, het kerkrecht onderhoudt onderanderen de kerk.

Het Kerkbestuur ziet die stap niet zitten

Zo zijn er niet veel kerken, maar er zijn wel degelijk kerken die de deuren openen om burgerlijke uitvaarten, al dan niet met een verwijzing naar het katholieke geloof, te laten plaatsvinden.  In Waregem wil het Kerkbestuur de kerken niet uitlenen voor burgerlijke uitvaarten.

Het stadsbestuur zag daar de oplossing

Nochtans zag het stadsbestuur daar de oplossing voor het plaatstekort.  “Er is in heel Vlaanderen geen enkele kerk waar een burgerlijke dienst gehouden kan worden”, schermt de deken.  Maar dat is dus niet helemaal juist.

bron: nieuwsblad.be

Gerelateerde onderwerpen

Eén reactie

  1. Het is een regelrechte kaakslag dat de Kerk hun gebouw niet willen ter beschikking stellen voor burgerlijke uitvaart plechtigheden. Het is toch de belastingbetaler die het geld voor het kerkgebouw financiert. Ik zal in elk geval geen afscheidsviering houden IN een kerk o.a. omdat ik daarvoor moet betalen en de Kerk niet één eurocent wens te betalen. Dit heb ik al laten vastleggen bij testament en bij de begrafenisondernemer. Het testament is bij de notaris opgesteld.
    Ik wil wel benadrukken dat ik hechte en eerlijke contacten heb gehad en nog heb met priesters.En met andere religieuzen.
    Marleen Wildiers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button