NieuwsVraag en Antwoord

Doet crematie pijn?

Een rare vraag die begrafenisondernemers wel eens krijgen

Het verliezen van lichamelijke functies

Het lijkt misschien een rare vraag, maar het is een vraag die begrafenisondernemers wel eens krijgen: ‘Doet cremeren pijn?’.  Wanneer iemand overlijdt, verliest die persoon al zijn of haar lichamelijke functies.  Dan kan een persoon geen pijn meer voelen of iets beseffen.  Wanneer de lichamelijke functies wegvallen, kan men geen pijn voelen bij een crematie.

Twee dokters

Vooraleer er in Vlaanderen gecremeerd kan worden, komen er twee dokters bij de overledene.  De eerste arts stelt het overlijden vast en luistert naar het hart.  Een tweede arts komt het natuurlijk overlijden bevestigen en onderzoekt de overledene of deze wel zeker overleden is aan een natuurlijke oorzaak.

Gekoelde ruimte en de aangifte van overlijden

Daarnaast ligt een lichaam in een gekoelde ruimte voor vele uren, alvorens hij of zij gecremeerd wordt. Slechts na het vaststellen van de twee artsen en de wettelijke termijn bij de aangifte van overlijden is verstreken, kan men cremeren.  Veelal is er dan niet meteen plaats in het crematorium en kan het zijn dat de overledene nog langer in de gekoelde ruimte blijft rusten.

Je kan geen pijn voelen bij crematie

Het kan ook zijn dat de familie langer en meer begroetingen plant, bij de begrafenisondernemer.  Er gaan dus enkele dagen over, tot wanneer een begrafenisondernemer kan overgaan tot crematie.  Daar komen dus vele mensen bij kijken.  Je kan dus geen pijn voelen bij een crematie, na al deze stappen.

Gerelateerde onderwerpen

Reacties

  1. Goedemiddag ik heb een vraag. Zou ik antwoord krijgen als ik vraag of iemand al uitgestrooid is?er is onenigheid in de familie en ik weet niet of dat al gebeurd is. BVD .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button