Nieuws

Een uitvaart kost vandaag gemiddeld zo’n 5.000 tot 6.000 euro

Een uitvaart kost vandaag gemiddeld zo’n 5.000 tot 6.000 euro

Vandaag staat te lezen in Het Nieuwsblad, dat een uitvaart gemiddeld 5.000 tot 6.000 euro kost.  Die prijs is op tien jaar tijd 35% gestegen.  Voor die prijs mag men een gewone standaard uitvaart verwachten zonder veel extra’s.  Want dan loopt de kost van een uitvaart nog hoger op.  Enerzijds zijn producten voor begrafenisondernemers veel duurder geworden, ook de investeringen die begrafenisondernemers moeten doen om de consument te kunnen dienen, wegen door op de prijs.

 

Consumenten verwachten veel meer dan vroeger bij een afscheid, dat heeft zijn kost

Consumenten verwachten veel meer en daarnaast is een uitvaart vandaag helemaal niet meer deze van tien jaar geleden.  Men kan vandaag niet meer van een ‘standaard’ uitvaart spreken, want die bestaat niet meer.  Uitvaarten worden persoonlijker, maar bij persoonlijke wensen horen ook prijzen.  Er wordt meer service verwacht en flexibiliteit, daar hangt wel een prijskaartje aan vast.

 

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters sprak met Funebra, Johan Dexters

Voorzitter van de Nationale Federatie van begrafenisondernemers van België zat samen met minister van Consumentenzaken Kris Peeters om over de uitvaartkosten te praten.  “We hebben over die prijzen ook al samengezeten met minister van Consumentenzaken Kris Peeters maar weten nog altijd niet op basis waarvan die berekening is gemaakt. Cijfers liegen er niet om, het is flink duurder geworden. Alles is duurder geworden in tien jaar tijd. Maar vooral, de dienstverlening is ook niet meer wat ze tien jaar geleden was”, zegt Johan Dexters, voorzitter van de federatie voor begrafenisondernemers in ons land.

 

Kisten, drukwerk en lijkwagens zijn een pak duurder geworden

“Tien jaar terug bleven mensen die in het ziekenhuis stierven, langer in het mortuarium van het ziekenhuis liggen. Vaak tot wanneer de begrafenisondernemer hen daar kwam ophalen voor de begrafenis. Nu worden ze bijna direct naar het funerarium van de begrafenisondernemer gebracht. In hun eigen dorp, waar mensen het lichaam kunnen komen begroeten. Ook de kisten zijn een stuk duurder geworden omdat de prijs van het hout gestegen is. Hetzelfde met het drukwerk. Of met de lijkwagens. Vroeger kostte zo een voertuig rond de 80.000 euro, nu meer dan 100.000 euro”, zegt Dexters.

De wensen van de consument, er worden aula’s gebouwd en voorgangers ingehuurd

Begrafenisondernemers gaan mee met hun tijd en investeren in de wensen van de consument.  Zo worden een aula’s gebouwd om burgerlijke plechtigheden in te organiseren.  Vroeger werd er voor 80% in de kerk een afscheid georganiseerd, die tijden zijn voorbij.  De priester wordt vervangen door voorgangers die veelal ook ingehuurd moeten worden, een professionele voorganger heeft zijn prijs.

 

Men mag de kost van koffietafels niet onderschatten

De koffietafels wegen flink door op de uiteindelijke begrafenisfactuur.  Ze kunnen tot wel een 25% of meer van de totale uitvaartkost omvatten.  Een niet te onderschatten onkost.  De tijd dat vrijwilligers van de lokale parochie de broodjes en koffie serveerden in een parochiezaal is voorbij.  Vandaag worden koffietafels in het crematorium, horecazaak of uitvaartcentrum georganiseerd.

 

Broodjes en koffiekoeken met extraatjes

“Broodjes en koffiekoeken blijven wel, maar meer en meer families vragen ook extraatjes. Ze willen de rouwmaaltijd in een taverne geven. Met een aperitief vooraf bijvoorbeeld, of zware bieren nadien. In sommige streken is het zelfs de gewoonte om warm eten te geven en moeten we een beroep doen op een traiteurdienst. Dat kost allemaal geld natuurlijk. Tien jaar geleden kostte een koffietafel gemiddeld 10 tot 12 euro per persoon, nu is dat 18 tot 22 euro gemiddeld. Als je honderd man uitnodigt, is de rekening snel gemaakt”, zegt Dexters in Het Nieuwsblad.

 

Vraag een prijsopgave aan je begrafenisondernemer

Minister Peeters zat dus al samen met de sector en eist meer transparantie. “Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. Wie van zijn begrafenisondernemer geen offerte krijgt waarop staat hoeveel alles zal kosten, moet daar zelf om vragen. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan”, zegt Dexters nog.

“Meer en meer mensen worden ook gecremeerd. Vroeger kostte een crematie 200 tot 300 euro, nu 500 euro. Zonder urne”, zegt Dexters nog.

 

Een onderwerp dat veel discussies op gang trekt

Begrafenisondernemers krijgen het vaak zwaar te verduren door de uitvaartkosten die men aanrekent.  Je hebt er goedkope en je hebt er dure.  Je bent vrij te kiezen wie je neemt als begrafenisondernemer.  Daarnaast is er vandaag geen vestigingswet meer voor begrafenisondernemers en ligt de kwaliteit in zekere mate onder vuur, daar mensen zonder ervaring zomaar aan het vak kunnen beginnen.

bron en citaten: nieuwblad.be en eigen redactie

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button