BegraafplaatsenNieuws

Elk jaar een geboortebos in Mechelen

Mechelen begint aan een ambitieus project om vanaf het voorjaar van 2024 elk jaar een geboortebos aan te planten. Het idee voor dit initiatief komt van Marnix Van Esbroeck (53), die op de stadsbegraafplaats werkt en geïnspireerd werd door zijn werk daar.

Mens en natuur verbinden

Het doel van dit project is om mensen met de natuur te verbinden door een plek te creëren waar ze het leven kunnen vieren, zij die zijn heengegaan en zij die nog geboren moeten worden. Door elk jaar een geboortebos aan te planten, zal Mechelen een gebied kunnen creëren dat eer bewijst aan leven en dood, terwijl het zijn burgers ook een vredige ruimte biedt waarin ze zich kunnen ontspannen en de natuur kunnen waarderen.

Op de vraag waarom hij de stadsbegraafplaats als inspiratie voor dit project koos, legde Marnix uit “De begraafplaats is een plek waar we degenen die zijn overleden herdenken, maar het is ook een plek waar we kunnen nadenken over een nieuw begin – ons eigen leven en dat van anderen. Zo maken we de cirkel rond”.

Rust

Een geboortebos zal bestaan uit inheemse bomen uit België, zodat ze in hun natuurlijke omgeving kunnen gedijen. Er zullen ook voldoende bankjes zijn waarop bezoekers kunnen gaan zitten en genieten van de rust en stilte van hun omgeving.

Bovendien zal er educatief materiaal beschikbaar zijn over hoe bomen helpen onze lucht te reinigen door gevaarlijke verontreinigende stoffen zoals stikstofdioxide, koolmonoxide, zwaveldioxide, ozon en andere deeltjes uit de atmosfeer te absorberen.

De toezegging van Mechelen om vanaf 2024 elk jaar een geboortebos aan te planten toont haar toewijding om ervoor te zorgen dat haar burgers toegang hebben tot de natuur en deze tegelijkertijd te behouden voor toekomstige generaties. Het bewijst dat zelfs steden stappen kunnen ondernemen om het evenwicht tussen mens en natuur te herstellen, als ze de handen ineenslaan om dergelijke doelen te bereiken.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button