Nieuws

Financial Times neemt euthanasiewet van België onder de loep

euthanasieDe Financial Times publiceerde een stand van zaken rond euthanasie in België en Nederland. Samen met Luxemburg beschikken beide landen als enige naties in de wereld over een euthanasiewet die toelaat dat artsen hun patiënten doden.

De Financial Times stelt vast dat steeds meer Belgen en Nederlanders voor euthanasie kiezen. Twee jaar geleden maakten artsen een einde aan het leven van achttienhonderd Belgen en bijna vijfduizend Nederlanders.

Dat is respectievelijk 2 procent en 3 procent van het totale aantal sterfgevallen. Ter vergelijking, er stierven in België dat jaar dubbel zoveel mensen door euthanasie dan door verkeersongevallen.

De Financial Times verwijst onder meer naar het verhaal van Laura, de 24-jarige vrouw die fysiek gezond was die in De Morgen bekend maakte toch euthanasie te hebben gevraagd omdat ze depressief was. De Britse krant wijst erop dat psychische problemen tegenwoordig steeds vaker als voldoende motivatie worden gezien om euthanasie toe te passen.

Zowel België als Nederland hebben in hun wetgeving ondraaglijk lijden opgenomen als een criterium voor het recht op euthanasie, maar dit aspect wordt dus niet beperkt tot fysieke klachten. Twee jaar geleden waren 15 procent van alle Belgen die euthanasie kregen, niet met een terminale ziekte geconfronteerd.

De redactie van de krant legt ook uit hoe de euthanasiewetgeving in de Lage Landen tot stand kwam. België was volgens de Financial Times altijd een veel meer sociaal-conservatief land dan Nederland. Dat België ondertussen een liberalere euthanasiewetgeving heeft dan zijn noorderbuur, met onder meer een recht op euthanasie voor minderjarigen, vindt de Financial Times dan ook opmerkelijk.

Bron: Express.be gepubliceerd op 15-09-2015

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button