BegraafplaatsenNieuws

Funerair erfgoed op Leuvense begraafplaats beschadigd door omvallende boomtak

Funerair erfgoed op Leuvense begraafplaats beschadigd door omvallende boomtak

Op de stadsbegraafplaats van Leuven zijn recentelijk twee historische graven vernield nadat een grote tak van een 250 jaar oude rode beuk plotseling naar beneden viel. Gelukkig raakte niemand gewond bij dit incident. Volgens de landschapsarchitect van de begraafplaats is de boom gezond, maar heeft hij door de droge zomers van de afgelopen jaren wel aan kracht ingeboet.

De rode beuken op de begraafplaats vormen een prachtige laan op de Philips-site in Leuven. Onder hun schaduw liggen tientallen historische graven met vaak eeuwigdurende concessies. Vanmorgen werden twee van deze graven vernield toen een zware zijtak naar beneden viel.

Rode beuken van 250 jaar oud

Landschapsarchitect Joeri Steeno legt uit: “Het gaat om uitzonderlijk oude rode beuken die al zeker 250 jaar oud zijn, maar nog steeds in goede gezondheid verkeren. Wel hebben we gemerkt dat hun draagkracht is afgenomen, waarschijnlijk als gevolg van de droge zomers die we in de afgelopen jaren hebben meegemaakt.”

Volgens Steeno waren de bladeren en takken van de bomen door de droogte lichter geworden en werden ze niet meer ‘getraind’ om zware takken te dragen. Dit jaar hadden we echter een uitzonderlijk natte julimaand en groeiden er veel noten aan de boom, waardoor het gewicht van de takken veel hoger lag dan normaal. Deze boom kon dat gewicht niet meer dragen. Het is overigens al de derde keer deze zomer dat een boom op de begraafplaats een zware tak verliest.

Voorkomen

Om te voorkomen dat er in de toekomst nog meer zware takken naar beneden vallen, neemt de stad maatregelen. De kruin van de boom zal extra worden uitgedund om het gewicht te verminderen, en sommige risico-takken zullen preventief worden verwijderd. Daarnaast worden de bomen nauwlettend gemonitord door specialisten. Bij hevige wind zal dezelfde procedure gevolgd worden als in andere parken, waarbij de begraafplaats wordt afgesloten.

Op de vernielde grafstenen staan namen van verschillende families geschreven, waaronder Vansteenwinckel, Ectors, Van Roy en Berckmans. Het artikel informeert lezers over dit incident en benadrukt het belang van regelmatig onderhoud en monitoring van oude bomen om dergelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen.

Het artikel biedt een heldere en directe tone of voice om lezers te voorzien van relevante informatie over dit specifieke incident op de Leuvense begraafplaats.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button