Nieuws

Gaat de groene uitvaart crematie verstoten?

Gaat de groene uitvaart crematie verstoten?

Als we buitenlandse uitvaartprofessionals mogen geloven stappen we later allemaal over naar de groene uitvaart.  Crematie hoort volgens hen daar niet meer bij.  Toch niet de crematie die de vlam als basis heeft.  Sterker nog, men heeft het over het begraven van lichamen in biologisch afbreekbare producten zodoende dat de natuur geen hinder zal ondervinden van de dood.

In Amerika zal men dan stoppen met het toepassen van thanatopraxie, dat daar veelal gebruikelijk en standaard wordt toegepast.  Want de chemische bewerking van de stoffelijke overschotten hoort niet thuis binnen de groene uitvaart.  Biologisch afbreekbare waden, een graf zonder grafkenmerk of een biologisch afbreekbare urne (na resomeren), het zijn allemaal vormen waarover men spreekt.

Maar is de groene uitvaart wel zo groen als we denken?

De groene uitvaart kan wellicht vandaag nog groener.  Wat als we straks alle lichamen weer gaan begraven?  Dan gaan we naar Aziatische problemen van plaatsgebrek.  Plaatsgebrek om alle lichamen waardig een eigen graf te kunnen geven.  Zeker wanneer men in de open natuur zal willen begraven.  De stijging van het aantal overlijdens zal daarbij eveneens zijn tol vragen.

Het opeisen van veel plaats in open en vrije natuur, is dat wel zo milieuvriendelijk?  Storen we daarbij de natuur niet?  Het zijn allemaal vragen waarbij we binnen enkele tientallen jaren antwoord op zullen krijgen.  Naast het hogere aantal overlijdens dat we zullen zien, moet het qua begraafplaatsen haalbaar blijven.

Resomeren gaat zijn rol spelen

Anderen spreken dan over de opkomst van het resomeren.  Waarvan in Amerika steeds meer gebruik wordt gemaakt.  Al 14 Amerikaanse Staten hebben het gelegaliseerd zodat het resomeren door begrafenisondernemers kan voorzien worden.  Daar is te zien dat het resomeren, wanneer het goed wordt getoond, meer gekozen wordt dan de klassieke crematie.  Zo vertellen Amerikaanse uitvaartondernemers.

Het resomeren zou wel eens de klassieke crematie kunnen verdrijven.  Net omdat het minder energie vraagt en veel milieuvriendelijker is dan de klassieke crematie.  Daarbij is het resultaat op het einde van een resomatieproces geheel hetzelfde als bij de klassieke crematie.  Men behaalt hetzelfde resultaat en men kan een urne voorzien voor nabestaanden met de stoffelijke resten.

Bron: http://universe.byu.edu/

Gerelateerde onderwerpen

Reacties

  1. Ongelooflijke nonsens ivm Resomeren.
    Het is toegelaten in 14 staten maar wordt slechts in uitzonderlijke gevallen gekozen “Fact check aangewezen”!!!

    1. Beste heer, uit contacten met Amerikaanse collegae blijkt het geen nonsens… Integendeel. Resomeren zal men niet kunnen tegenhouden. Er wordt steeds vaker over gesproken in buitenlandse uitvaartmedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button