ArchiefNieuws

Geen verlenging van het rouwverlof

Geen verlenging van het rouwverlof

Rouwverlof, wordt niet verlengd, ondanks grote meerderheid

De federale regering zal het rouwverlof voorlopig nog niet metee verlengen, omdat dat te veel geld zou kosten, zo blijkt. Dat bleek dinsdag in de Kamercommissie Sociale Zaken. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt spreekt van een gemiste kans.

In de Kamercommissie Sociale Zaken bleek eind maart een grote meerderheid gewonnen voor een uitbreiding van het rouwverlof. Zowel CD&V, sp.a, MR, cdH en Groen dienden allemaal wetsvoorstellen in om dat voor overlijdens van een partner of kinderen op te trekken van drie naar tien dagen. Een aanzienlijke verlenging in vergelijking met de aantal dagen men nu krijgt.

Bij de bespreking dinsdag temperden minister Monica De Coninck (SP.A) en staatssecretaris voor Armoedebestrijding Philippe Courard (PS) het enthousiasme echter. Volgens Courard zou het prijskaartje oplopen tot 6,9 miljoen euro, wat in crisistijden simpelweg te duur is. De crisis zou het optrekken van het aantal rouwdagen, rouwverlof dus, tegenhouden.

Zijn sp.a-collega De Coninck zou de kwestie liever opnemen in de ruimere hertekening van de loopbaanonderbrekingen en tijdskrediet, dat kan worden toegekend. Dat zou mensen bovendien de kans geven om zelf te bepalen hoeveel verlof ze wanneer juist willen opnemen. De eerste concrete stappen daarin zijn echter pas voor ‘ergens volgend jaar’, erkent men op het kabinet-De Coninck.

‘Te laat’ volgens Groen!

Groen-kamerlid Wouter De Vriendt vindt dat te laat. Volgens De Vriendt grijpen veel mensen in rouw nu terug naar ziekteverlof, waardoor de echte meerkost minimaal zou blijven. Hij vindt het hypocriet dat zijn collega’s van CD&V en SP.A – na eerdere verklaringen in de media – zomaar inbinden.

CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri is het niet eens met de kritiek van De Vriendt: ‘Ik zou dit heel graag gestemd hebben, maar niet om dan vast te stellen dat het toch niet wordt uitgevoerd bij gebrek aan middelen. Dat is de mensen iets wijsmaken.’

Unizo reageert positief op de reactie van de Federale regering

UNIZO is tevreden dat het rouwverlof niet zonder meer verlengd wordt. De ondernemersorganisatie heeft wel begrip voor de vraag om ruimer rouwverlof in sommige omstandigheden. Alleen: een wettelijk opgelegde uitbreiding kan niet zonder te snoeien in andere verloven en een aanpassing moet kaderen in een ruimere herziening van het tijdskrediet. “Extra rouwverlof kan enkel als het ingebed wordt in de bestaande verlofsystemen en er proportioneel gesnoeid wordt in andere vormen van tijdskrediet,” benadrukt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. “Extra vakantiedagen voor werknemers is onrealiseerbaar, onbetaalbaar en ook onwerkbaar voor de KMO-werkgever.”

6/6/2012

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button