BegraafplaatsBegraafplaatsenBegraven

Herk-de-Stad vormt begraafplaatsen Donk en Schakkebroek om tot begraafparken

Herk-de-Stad vormt begraafplaatsen Donk en Schakkebroek om tot begraafparken

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad heeft nieuwe plannen voor de begraafplaatsen van Donk en Schakkebroek. Men gaat de begraafplaatsen herinrichten tot begraafparken waar stilte belangrijk wordt. De plannen voor de omvorming omvatten veel ruimte voor fauna en flora. Dit met respect voor de overledenen en grafmonumenten. De stad gaat de plannen toelichten aan het publiek tijdens twee infoavonden.

Een plek om te gedenken, van bezinning en rust

“Begraafplaatsen zijn een plaats waar we onze dierbaren begraven. Maar ook een plek om te gedenken, een plek van bezinning en rust”, vertelt burgemeester Bert Moyaers. “De oude begraafplaatsen van Donk en Schakkebroek worden daarom omgevormd tot stilteparken. De kiezelvlaktes maken plaats voor een groene omgeving met aandacht voor flora en fauna. Beide begraafplaatsen worden zo een omgeving waarin nabestaanden hun overledenen in alle rust en sereniteit kunnen gedenken.”

Geen ontgravingen van overledenen

De werken omvatten géén ontgravingen of ontruimingen. Ook al zijn er graven bij waarvan de grafduur of grafconcessie al geruime tijd verstreken is. Wel is het de bedoeling dat de individuele grafzerken plaatsmaken voor het collectief stiltepark, maar de overledenen die er begraven liggen, blijven hun rustplaats behouden.

Wie op het kerkhof begraven blijft, krijgt een naamplaatje op de herdenkingszuil

“Enkel als de familie vragende partij is om hun dierbare op de nieuwe begraafplaats een laatste rustplaats te bezorgen, kan er een grafconcessie afgesloten worden”, aldus Moyaers. “Op 15 juni start er een aanplakkingsperiode van één jaar waarbij de nabestaanden van de overledenen uitgenodigd worden om het grafmonument van de overledene op te ruimen dan wel af te staan. Op beide kerkhoven komt sowieso een herdenkingszuil met daarop de namen van alle overledenen die op het kerkhof begraven blijven.”

Infoavonden

Voor de herinrichting van kerkhoven is een strikte wettelijke procedure voorzien. Nabestaanden krijgen zo de kans op inspraak. Tijdens twee infoavonden licht het stadsbestuur de procedure gedetailleerd toe. De informatieavonden waarop alle nabestaanden en inwoners welkom zijn, vinden plaats op:

Woensdag 8 juni om 20 uur in de Amandinazaal over de begraafplaats van Schakkebroek

Vrijdag 10 juni om 20 uur in de parochiezaal van Donk over de begraafplaats van Donk

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button