Nieuws

Hittegolf kan tot 2.500 extra overlijdens eisen

Hittegolf kan tot 2.500 extra overlijdens eisen

De aanhoudende hitte, wat nu officieel een hittegolf is, zou wel eens een tol kunnen eisen.  Een vergelijkbare hete ­zomer, die van 2003, leidde tot 2.500 extra overlijdens in ons land. “Ook de hitte van nu zal ­zeker levens eisen”, klinkt het bij het federaal onderzoekscentrum Sciensano.  Wellicht zal deze hittegolf ook weer meer overlijdens eisen, net omdat het zo’n uitzonderlijk lange warme periode is.

“Vandaag en morgen gaan we naar pieken van 37, 38 graden”, zegt weerman David Dehenauw in het Nieuwsblad. “Dit weekend koelt het even wat af, met mogelijk hier en daar onweer, maar daarna gaan we wéér naar temperaturen tussen 25 en 30 graden. De zomer van 2018 is niet kapot te krijgen: tot 6 augustus blijft het zeer warm.”

De aanhoudende hitte en de hoge ozonconcentraties in de lucht hadden in 2003 en 2006 een enorme impact op de sterftecijfers, zo blijkt uit cijfers van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid.  In de zomerperiode (van eind mei tot eind september) van 2003 vielen in ons land door de hitte 2.494 doden méér dan gemiddeld. 2006 kostte aan 2.245 meer mensen het leven. Ter vergelijking: in de “slechte zomer” van 2005 waren er 307 overlijdens minder dan verwacht.

“De oversterfte tijdens zulke hete zomers doet zich vooral voor bij 65-plussers die al verzwakt ­waren”, zegt Katrien Tersago van Sciensano in het Nieuwsblad. “Het jaar nadien zijn er dan vaak minder sterfgevallen: de zwakste personen sterven dus eerder door de hitte. Maar voor alle duidelijkheid: het zijn niet alléén bejaarden. Er zijn ook jonge mensen die denken dat ze die hitte wel aankunnen en bijvoorbeeld de hele ­namiddag blijven fietsen of joggen. Dat legt veel druk op je hart. Mensen die in de stad wonen, lopen ook meer risico dan die op het platteland. Het beton en de verharding verhinderen dat het ’s nachts afkoelt in stedelijke gebieden, waardoor je daar warmte-eilanden krijgt.”

¦ 2003

Hittegolf van 14 dagen

2.494 meer overlijdens

¦ 2006

Hittegolfvan 25 dagen(4 in juni, 21 in juli)

2.245 meer overlijdens

¦ 2010

Hittegolf van 7 dagen

2.313 meer overlijdens

Bron: eigen redactie en Nieuwsblad.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button