Nieuws

Gentse begraafplaatsen worden begraafparken met nieuw groenbeheer

“Onze begraafplaatsen zijn plekken van sereniteit, herinnering en symboliek. Maar ook plekken waar het tijdens warme zomerdagen koeler is en waar je rust kan vinden in onze stad. Daarom maken we de omslag van klassieke begraafplaatsen naar begraafparken.” Dat vertelt de Gentse schepen van Burgerzaken Mieke Van Hecke in het Nieuwsblad.

Zes begraafplaatsen in Gent hebben daarvoor een nieuw groenbeheer en de andere volgen de komende jaren.  “Het Gentse stadsbestuur maakt al enige tijd de bewuste keuze om van de Gentse begraafplaatsen begraafparken te maken. Plekken die in de eerste plaats een rustplaats zullen zijn voor de overledenen, maar ook groene rustpunten kunnen worden voor de nabestaanden en alle inwoners van de stad”, zegt Stad Gent.  Vandaag wordt de Westerbegraafplaats in Gent al actief gebruikt door wandelaars en joggers, als een groene oase van rust.

Met het groenbeleid en -beheer op de begraafplaatsen probeert de stad daaraan tegemoet te komen. “Op graspaden, boorden langs verhardingen, kantjes rond graven, plekken rond zitbanken en zones waar bezoekers het gras vaak betreden houden de medewerkers van de groendienst het gras kort door maaisessies om de tien tot veertien. Op plaatsen met minder passage kunnen kleurrijke bloemen bloeien en worden ze pas na hun bloeiperiode gemaaid om geen onverzorgde indruk na te laten.”

Nog niet alle begraafplaatsen worden op die manier beheerd. Voorlopig gaat het om de begraafplaatsen in Gentbrugge en Oostakker, de Westerbegraafplaats, de Zuiderbegraafplaats, Wondelgemdries en Zwijnaarde Scheldeakker.

bron en citaten: nieuwsblad.be en eigen toevoegingen – foto: Westerbegraafplaats Gent – ©Christophe Bruyneel

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button