BegraafplaatsenNieuws

“Lancering Sterrenregister op Wereldlichtjesdag”

Raadsleden Steff Nouws en Jan Suykerbuyk (CD&V) lanceren idee van sterrenregister op Wereldlichtjesdag

Op 10 december, Wereldlichtjesdag, hebben raadsleden Steff Nouws en Jan Suykerbuyk van de partij CD&V het idee van een sterrenregister gelanceerd. Hiermee geven zij gehoor aan de oproep van Boven de Wolken vzw, Berrefonds vzw, Met Lege Handen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse minister van Bestuur.

“Ouders konden hun kindje dat stil (levenloos) geboren werd voor een termijn van 140 dagen na de bevruchting tot nu toe nergens registreren”, legt Suykerbuyk uit. “Met zo’n sterrenregister is dit nu wel mogelijk. Hoewel er geen juridische gevolgen aan verbonden zijn, biedt het ouders wel steun. De symbolische erkenning van hun kindje is vaak een eerste stap in het rouwproces.”

Zes sterrenbomen

Initiatiefnemer Steff Nouws voegt eraan toe: “Het feit dat een baby volgens de wettelijke termijnen nog niet oud genoeg is, betekent niet dat het niet bestaat voor ouders en families. Het verdriet is zeer persoonlijk. De registratie in een sterrenregister is dus helemaal niet verplicht.”

Brigitte Quick (CD&V), schepen van Burgerlijke Stand, reageert zeer positief: “Op onze zes begraafplaatsen staat al een sterrenboom om sterrenkindjes te herdenken. Ouders die tijdens de zwangerschap hun kindje verliezen, kunnen gratis een naamplaatje bij de sterrenboom laten plaatsen. Het sterrenregister is een mooie toevoeging. We voeren dit voorstel dan ook met veel liefde uit. Binnenkort kunnen ouders van sterrenkindjes hiervoor terecht bij de dienst burgerzaken.”

Steun voor ouders van sterrenkindjes

Het idee van het sterrenregister komt voort uit de behoefte aan erkenning en steun voor ouders die hun kindje verliezen tijdens de zwangerschap. Voorheen was er geen officiële manier om deze kindjes te registreren, wat vaak moeilijk was voor ouders in hun rouwproces.

Door middel van het sterrenregister krijgen ouders nu de mogelijkheid om symbolisch hun kindje te erkennen en herinneringen vast te leggen. Hoewel er geen juridische consequenties zijn verbonden aan deze registratie, kan het wel helpen bij het verwerken van het verlies.

Samenwerking met verschillende organisaties

Het initiatief van het sterrenregister is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen diverse organisaties. Boven de Wolken vzw, Berrefonds vzw, Met Lege Handen en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) hebben zich allen achter dit idee geschaard en ondersteunen de lancering van het sterrenregister.

Ook de Vlaamse minister van Bestuur heeft zijn steun uitgesproken voor dit initiatief. Deze brede samenwerking laat zien dat er een grote behoefte is aan erkenning en steun voor ouders die hun kindje verliezen tijdens de zwangerschap.

Eerste stap in het rouwproces

Voor ouders die hun kindje verliezen tijdens de zwangerschap kan het registreren in het sterrenregister een belangrijke eerste stap zijn in het rouwproces. Het symboliseert de erkenning van hun kindje, ongeacht de wettelijke termijnen.

Het sterrenregister zal worden toegevoegd aan de bestaande sterrenbomen die al op zes begraafplaatsen staan. Ouders kunnen bij deze bomen gratis een naamplaatje laten plaatsen ter herdenking van hun sterrenkindje.

Toekomstige mogelijkheden

Met de lancering van het sterrenregister op Wereldlichtjesdag is een belangrijke stap gezet in het bieden van steun aan ouders van sterrenkindjes. In de toekomst kunnen mogelijk nog meer initiatieven worden ontplooid om deze ouders te ondersteunen.

Het sterrenregister is een waardevolle toevoeging aan de bestaande dienstverlening en zal ouders helpen bij het verwerken van hun verlies. Het is een mooie symbolische erkenning voor kindjes die, hoe kort hun leven ook was, altijd in het hart van hun ouders zullen blijven voortleven.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button