BegraafplaatsenNieuws

Flink wat schade op het kerkhof van Putte, veroorzaakt door een windhoos

De windhoos die het kerkhof van Putte bij Mechelen heeft getroffen, heeft ernstige schade veroorzaakt. Grafzerken zijn weggeblazen en graven zijn beschadigd. Zelfs de zware grafstenen waren niet bestand tegen de kracht van de natuur. Ook een mobilhome in de buurt is verwoest.

Het kerkhof op de Lierbaan staat normaal gesproken bekend om zijn prachtige onderhoud. Ive De Leender en zijn team doen er alles aan om deze plek van rust en bezinning mooi te houden. Helaas moesten ze donderdagochtend met notitieboekjes in de hand rondlopen om de schade op te meten.

Ongeveer vijftig graven zijn beschadigd geraakt. Dit varieert van losse kruisjes en kapotte foto’s tot hele grafstenen die weggeblazen zijn. Sommige grafstenen wegen wel 600 kilogram en één daarvan is nu in twintig stukken gebroken, aldus De Leender. Andere graven lijken te zijn opgetild of hebben delen verloren door de kracht van de storm.

Opvallend genoeg bleven enkele graven van oorlogshelden en mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in België onbeschadigd. Maar aan de straatkant, dichtbij waar ook de mobilhome werd weggeblazen, bevindt zich het meeste schade. De tornado heeft letterlijk een spoor van vernieling achtergelaten op het kerkhof. Zelfs de doden worden blijkbaar niet gespaard bij zo’n natuurramp, merken de gemeentearbeiders op.

Veel bezorgde nabestaanden zijn ook komen kijken. Burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester) vreest dat de kosten voor herstelwerkzaamheden op de nabestaanden zullen worden verhaald. Hoewel dit nog verder onderzocht moet worden, denkt hij niet dat dit gedekt zal worden door verzekeringen. Het is ook niet aan de gemeente om overal nieuwe stenen te plaatsen, maar ze zullen wel helpen met het opruimen van brokstukken die niet bij families horen.

Het is duidelijk dat de windhoos aanzienlijke schade heeft veroorzaakt aan het kerkhof van Putte en aan het persoonlijke bezit van sommige nabestaanden. Hoewel de kosten voor herstel mogelijk niet worden gedekt door verzekeringen, hoopt men dat er steun zal zijn bij het opruimen van de brokstukken en het herstellen van de rustplaatsen van geliefden.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button