BasisinformatieErfenisFiscaliteitNieuwsVraag en Antwoord

Ik weiger de erfenis, moet ik dan de begrafeniskosten betalen?

Ik weiger de erfenis, moet ik dan de begrafeniskosten betalen?

Het betalen van begrafeniskosten is niet afhankelijk van het al dan niet aanvaarden van de nalatenschap. Ook de erfgenaam die een nalatenschap verwerpt, kan worden verplicht bij te dragen in de begrafeniskosten. Indien u zelf een contract met de begrafenisondernemer hebt afgesloten bent u contractueel verbonden, zelfs als u de nalatenschap verwerpt.

Omgekeerd geldt de regel ook: het is niet omdat u de begrafeniskosten op u neemt dat u daarmee de nalatenschap aanvaardt.  Zelfs bij verwerping van de erfenis door alle erfgenamen moet de begrafenisfactuur betaald worden!

De schuld van de begrafenisondernemer is immers bevoorrecht en schuldeiser nummer één. Het is namelijk niet omdat die persoon de erfenis geweigerd heeft (of geen erfgenaam is), dat hij/zij van het contract met de begrafenisondernemer verlost is. Ook indien de erfenis slechts aanvaard werd onder voorwaarden, zal de begrafenisondernemer zich tot de opdrachtgever richten.

Tip: teken de overeenkomst met de begrafenisondernemer dus best samen met de andere kinderen.

Wie betaalt de begrafenisfactuur?:

  • De erfgenamen
  • De opdrachtgever(s)
  • De onderhoudsplichtigen

Een familielid of kennis overlijdt en laat jou een erfenis na. Een erfenis kan niet enkel bezittingen bevatten, maar ook schulden. Er zijn daarnaast ook kosten die jij en de andere erfgenamen moeten betalen, ieder volgens zijn aandeel in de erfenis. Het gaat dan vooral om de kosten van de begrafenis of crematie en van de rouwmaaltijd of koffietafel.

De erfgenaam die de begrafeniskosten ‘voorschiet’, kan hetgeen meer is dan zijn aandeel terugvorderen van de andere erfgenamen. De betaler kan er ook voor kiezen om die kost af te trekken van de (erf)belastingen die op de erfenis betaald moeten worden. Dit gebeurt dan via de aangifte van nalatenschap.

Een andere mogelijkheid is dat de bank van de overledene de begrafenisfactuur rechtstreeks betaalt van zijn/haar rekening. Dan moet er natuurlijk wel voldoende geld op de rekening van de overledene staan.

Gerelateerde onderwerpen

Eén reactie

  1. Als je als enige erfgenaam weet dat er onvoldoende geld is om een begrafenis te betalen en je wil ook de erfenis verwerpen. Wie gaat er dan de opdracht geven voor de begrafenis als je wil vermijden dat je opdrachtgever wordt en daardoor gebonden zou zijn om de kosten te dragen (in de kennis dat je een slecht familieverband hebt met de overledene?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button