FiscaliteitNieuwsSuccessierechten

Hoe een gebrekkige handgift rechtzetten?

erfenis-geldHoe kan je een gebrekkige handgift rechtzetten?  Hoe vaak gebeurt het niet dat er een geldsom werd overgeschreven tussen ouders en kinderen, zonder dat daar een bewijs van werd opgemaakt?  Voor de fiscus en eventueel andere erfgenamen is het van belang dat er toch een bewijs wordt opgemaakt om deze handgift rechtmatig te maken.

Zo kan men zien dat het gaat om een handgift en niet om een lening tussen twee partijen.  In het verleden werd zo een bankgift vaak bewezen via de 2 klassieke aangetekende brieven, maar omwille van praktische redenen gaat men steeds vaker werken met een bewijsdocument getekend door schenker en begiftigde (een zogenaamde pacte adjoint). Beide methoden zijn fiscaal even rechtmatig.

Hoe kan men dat alsnog rechtzetten?

Wat als men na een enige tijd alsnog een handgift rechtmatig wil maken?  Zelfs na zes maanden of jaren, kan men nog altijd een aangetekend schrijven sturen om de handgift in orde te krijgen. De data die op de brieven staan zijn niet doorslaggevend.

Het bewijsdocument mag dus later opgemaakt worden en in principe loopt de fameuze termijn van 3 jaar vanaf de datum dat het geld op de rekening van de begunstigde (je kind) is gestort en dus niet vanaf de datum van het bewijsdocument.

Als je een gebrekkige bankgift wilt ‘repareren’, is het uiteraard een stuk eenvoudiger en soepeler om te werken met een bewijsdocument getekend door schenker en begiftigde (een zogenaamde pacte adjoint) in plaats van met aangetekende brieven.

bron: moneytalk.knack.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button