Vraag en Antwoord

Hoe regel ik mijn eigen uitvaart?

Een eigen uitvaart kan men zelf regelen.  Hiervoor kan men verschillende stappen doorlopen.  Eerst kan men de uitvaartwens bij een begrafenisondernemer of zelf op papier zetten.  Dit is al een eerste belangrijke stap.  Met alles wat er beslist werd op papier, kan men naar de gemeente van woonst stappen, om bij de Burgerlijke Stand de laatste wil te laten registeren.  Indien u al een laatste wil heeft geregistreerd bij een begrafenisondernemer, kan u die registratie ook bij de gemeente laten opnemen.

De wilsbeschikking bij de gemeente van woonst is wettelijk geregistreerd.  Dit geeft de zekerheid dat de uitvaart zal plaatsvinden hoe men het zelf wil.  Want deze wilsbeschikking moet worden opgevraagd bij overlijden.  Op de wilsbeschikking van de gemeente, staat genoteerd of men kerkelijk of burgerlijk begraven wil worden, de keuze van begraafplaats en of het om een begraving of crematie gaat.

Een wilsbeschikking bij de gemeente is dus niet zo uitgebreid als deze bij de begrafenisondernemer of die men zelf op papier zet.  Deze die men zelf opmaakt of bij de begrafenisondernemer, is heel uitgebreid.  Van de keuze van rouwbrieven tot de muziekstukken die gespeeld dienen te worden.  Het eerst opmaken op papier, geeft de garantie dat u goed weet wat u wil, voordat u naar de gemeente van woonst stapt om de wettelijke wilsbeschikking te laten opmaken.

Nog een mogelijk is in uw testament een uitvaartwens te laten noteren.  Deze komt echter moeilijk in handen van uw nabestaanden wanneer het overlijden net heeft plaatsgevonden.  Want het testament openen is niet zo eenvoudig.  U heeft hiervoor een akte van overlijden nodig, deze akte wordt pas afgeleverd wanneer de aangifte van overlijden werd uitgevoerd.  Voor deze aangifte van overlijden, moet de gemeente van overlijden weten wat de uitvaartplanning inhoudt.  De uitvaartwens van een testament raadplegen voor de begrafenis is daarom enorm moeilijk en vaak onhaalbaar.  Zeker wanneer een uitvaart in het weekend geregeld dient te worden en er niemand op het notariaat bereikbaar is.

Het kan dus erg belangrijk zijn de uitvaartwens zelf op papier te zetten, of bij uw begrafenisondernemer, dit bij de gemeente van woonst te laten registreren.

Een begrafenisondernemer kan u eveneens helpen om uw wensen op papier te zetten.

Christophe Bruyneel Uitvaartzorg – Kapellen – Brasschaat – Ekeren – Antwerpen

 

 

Goossens en Celis Uitvaartzorg – Mortsel – Boechout – Wommelgem – Antwerpen

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button