Nieuws

Wordt lijkschennis straks strafbaar?

Wordt lijkschennis straks strafbaar?

De politieke partij N-VA dient in de Kamer een wetsvoorstel in om lijkschennis strafbaar te maken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en staat ook op de website van VRT Nieuws. Vandaag is enkel grafschennis strafbaar, lijkschennis is dat nog niet. Het wetsvoorstel komt er na enkele zware gevallen van lijkschennis in Brugge.

Twee grafmakers ontslagen

Op een gsm van een grafdelver in de stad Brugge werden twee weken geleden foto’s aangetroffen van stoffelijke resten. Het waren stoffelijke resten uit graven die werden ontgraven.  De man werd ontslagen en tijdens een onderzoek bleek dat één van z’n collega’s voorwerpen had gestolen van overledenen. Onderanderen juwelen werden gestolen.  Ook de tweede grafdelver van Brugge werd daarvoor ontslagen.

Lijkschennis strafbaar maken

N-VA-Kamerleden Koenraad Degroote en Sophie De Wit dienen een wetsvoorstel in om lijkschennis strafbaar te maken, want vandaag is enkel grafschennis strafbaar. Als een overledene nog niet in z’n graf ligt, zijn oneerbare behandelingen dus nog niet strafbaar.

Gruwelijke feiten zoals het stoffelijk overschot van iemand versnijden kunnen vandaag dus niet bestraft worden, want onder grafschennis wordt verstaan dat iemand “een materiële daad toebrengt aan het graf van een overledene, die de nagedachtenis van de overledene objectief schaadt”.

In de toekomst zou dat dus veranderen naar “inbreuken op de integriteit van een lijk”.

Bron en citaten: hln.be en vrt.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button