NieuwsUitvaart

Hoogste sterftecijfer in 30 jaar in Vlaanderen

In 2015 zijn in Vlaanderen 61.688 mensen overleden. Dat is het hoogste cijfer sinds 1986, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid.  Dat schrijft de VRT op de eigen nieuws website.  

Dat er in 2015 zoveel overlijdens waren, is niet onverwacht.  Een hele strenge griepepidemie bracht ook meer overlijdens met zich mee. “De Vlaamse bevolking wordt ouder, en het zijn vooral de oudste mensen die sterven. Dan is het logisch dat er jaren komen waarin er meer overlijdens zijn dan in eerdere jaren,” zegt dokter Anne Kongs van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Bovendien was er in de wintermaanden van begin 2015 een intense en relatief lange griepepidemie, en die eiste ook zijn tol.”

 

Sterven minder vroeger 

Als we rekening houden met de groei en veroudering van de bevolking, dalen de sterftecijfers geleidelijk, maar duidelijk over de laatste 15 jaar. “We sterven minder dan vroeger aan hart- en vaatziekten, chronische longziekten, en kankers. En dat heeft alles te maken met de vooruitgang van de geneeskunde en een gezondere levensstijl.”

De jaarlijkse sterfte bij mannen ligt bijna de helft hoger dan bij vrouwen. “Mannen overlijden – veel meer dan vrouwen – op jonge leeftijd door zelfdoding en verkeersongevallen; op middelbare leeftijd door longkanker; en op hogere leeftijd door hartinfarcten.”

Maar bij mannen dalen de jaarlijkse sterftecijfers wel dubbel zo snel als bij vrouwen. “Ik denk dat er bij mannen gewoon nog meer gezondheidswinst valt te boeken,” zegt Anne Kongs, “omdat de sterftecijfers bij hen nog een stuk hoger liggen dan bij vrouwen.”

 

Zelfdoding blijft bij jongeren de belangrijkste doodsoorzaak

Op jongere leeftijd blijft zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak. Tot 1.051 mensen overlijden aan zelfdoding in 2015 en dat zijn er bijna drie per dag. Bij de vrouwen is het aantal zelfdodingen in 2015 gedaald. Maar bij mannen is het gestegen, en ligt het trieste cijfer meer dan dubbel zo hoog als bij vrouwen.

“Helaas zijn we met onze hoge zelfdodingscijfers nog altijd bij de koplopers in Europa , vooral voor mannen”, weet Anne Kongs, “maar er zit toch een dalende trend in. Vergeleken met het jaar 2000 – en als we rekening houden met de groei van de bevolking – is het aantal zelfdodingen in Vlaanderen met ongeveer 20 procent gezakt. Al blijft elke zelfdoding er hoe dan ook één te veel.”

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

Bron: vrt.be en eigen redactie

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button