Archief

Keert een levensverzekering uit bij zelfdoding?

Keert een levensverzekering uit bij zelfdoding?

Keert een levensverzekering geld uit bij een zelfdoding van de verzekerde?

Keert een levensverzekering uit bij zelfdoding?Keert een levensverzekering uit bij zelfdoding?  – Een levensverzekering zal geld uitkeren bij een zelfdoding van de verzekerde, enkel als dit een jaar na het afsluiten van de verzekering gebeurt. Dus een jaar na de inwerkingtreding van het verzekeringscontract, zal de verzekering geld uitkeren aan de begunstigden. Eerder niet.

De levensverzekering is vastgelegd met voorwaarden door de wetgever

De wet zegt dat de levensverzekering dekking biedt, indien de verzekerde overlijdt aan een zelfdoding, op zijn minst een jaar na het inwerkingtreden van de verzekering. Op deze manier wil de wetgever vermijden, om iemand die van plan is om zelfdoding te plegen, nog een verzekering aan te gaan en zo zijn nabestaanden financieel veilig te stellen. Omdat de zelfdoding op dat ogenblik al “voorzien” is, wordt het overlijden van de verzekerde in de loop van het contract niet langer als “onzeker” beschouwd, waardoor er wettelijk geen sprake kan zijn van een verzekering.

In welke omstandigheden de zelfdoding plaatsvindt, is niet relevant. De levensverzekering op zich moet natuurlijk een overlijdensdekking omvatten. Dit is meestal wel het geval hoewel er ook – eerder zeldzame – formules zijn die uitsluitend gericht zijn op sparen en geen kapitaal uitkeren in geval van overlijden.

Share/Bookmark

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button