BegraafplaatsenNieuws

Lokaal bestuur introduceert sterretjesweide en sterretjesboom op begraafplaats: “Lintjes kan je afhalen op het gemeentehuis”

Lokaal bestuur introduceert sterretjesweide en sterretjesboom op begraafplaats: “Lintjes kan je afhalen op het gemeentehuis”

De gemeente Herenthout heeft recentelijk aangekondigd dat er op de plaatselijke begraafplaats een sterretjesweide en een sterretjesboom zullen worden geïntroduceerd. Deze nieuwe toevoegingen maken deel uit van een nieuw masterplan voor de begraafplaats, waar momenteel aan wordt gewerkt. Burgemeester Stijn Raeymaekers van Eenheid is enthousiast over het project en meldt dat mensen vanaf volgende week lintjes kunnen ophangen in de boom.

Introduceren

Het idee om een sterretjesweide en een sterretjesboom te introduceren komt voort uit de werkgroep vergroening, die bestaat uit zowel gemeentemedewerkers als externe experts. De focus lag hierbij op ontharding, beleving, groen en kleur. Het advies van een funerair erfgoedexpert en een rouwcoach werd ook ingewonnen om het project te optimaliseren. De sterretjesboom zelf is ontworpen door Metalmorphosa, een bedrijf uit Aarschot, en is gemaakt van cortenstaal.

Eigen manier van rouwen

Op de sterretjesweide krijgen ouders en nabestaanden ruimte om stilgeboren kinderen of kinderen die vroeg in de zwangerschap sterven te herdenken. Sterrenkindjes kunnen na crematie op deze weide worden uitgestrooid. Voor Herenthoutenaars is dit kosteloos en anoniem. Hoewel nabestaanden geen gedenkteken kunnen plaatsen op de weide, hebben ze wel de mogelijkheid om lintjes op te hangen in de sterretjesboom. Zelfs als zij ervoor hebben gekozen om hun sterrenkindje geen plekje te geven op de sterretjesweide, kunnen ze nog steeds een lintje ophangen in de boom. Dit biedt hen de vrijheid om op hun eigen manier te rouwen.

Het lintje kan worden gebruikt om een boodschap achter te laten voor het sterrenkindje. Wanneer het lint versleten is of verwijderd moet worden, kunnen nabestaanden altijd een nieuw lint ophalen. Vanaf de week van 10 juli zullen lintjes kunnen worden opgehangen in de sterretjesboom. Deze zijn verkrijgbaar bij de dienst burgerzaken tijdens openingstijden van het gemeentehuis of bij een medewerker van de begraafplaats.

Initiatief

De sterretjesweide zal later dit jaar in gebruik worden genomen. Het initiatief van de gemeente Herenthout om deze faciliteiten te introduceren toont aan dat zij begaan zijn met het welzijn en respectvolle herdenking van alle inwoners, ongeacht leeftijd of levensduur.

Met de implementatie van de sterretjesweide en -boom biedt Herenthout ouders en nabestaanden een speciale plek waar zij hun verdriet kunnen delen en troost kunnen vinden. Het is een gebaar dat laat zien dat lokale besturen zich bewust zijn van het belang om gevoelige onderwerpen zoals kinderverlies aandachtig en respectvol aan te pakken.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button