BegraafplaatsenNieuws

Moerbeke-Waas gaat graven respectvol ontruimen

Moerbeke-Waas gaat graven respectvol ontruimen

Het gemeentebestuur van Moerbeke-Waas heeft aangekondigd dat ze liefst 48 grafzerken op de begraafplaats van Moerbeke-Centrum willen laten ruimen. De stoffelijke resten worden weggehaald om meer ruimte te maken voor het urnenveld. Dit geldt voor grafzerken waarvan de concessie al geruime tijd is vervallen en waarvoor de familie geen verlenging heeft gevraagd, ondanks herhaalde oproepen van de diensten.

Geen massagraf

De gemeente trekt €35.000 uit voor het respectvol opruimen en laat dit uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Kathleen Plasschaert (CD&V+) vroeg zich af of er sprake zou zijn van een massagraf en of er nog een verwijzing naar de naam van de overledenen zou blijven bestaan. Schepen Peter De Bock (Open VLD) benadrukte echter dat er geen massagraf komt en dat de stoffelijke resten ofwel verbrand worden ofwel opgeborgen in een knekelput zonder naamverwijzing.

Hoewel het onderwerp gevoelig ligt, is het belangrijk om te beseffen dat begrafenissen ook plaatsgebonden zijn. Een kerkhof heeft immers maar beperkte ruimte. Het is dan ook begrijpelijk dat gemeenten moeten ingrijpen wanneer concessies vervallen en graven niet meer onderhouden worden.

Respectvol omgaan

Toch blijft het belangrijk om respectvol om te gaan met de stoffelijke resten van overledenen en hun nabestaanden hierbij te betrekken. Zo kunnen zij ervoor kiezen om hun dierbaren elders te herbegraven. De gemeente Moerbeke-Waas heeft hierin gelukkig een goede keuze gemaakt door het opruimen op een respectvolle manier uit te laten voeren en rekening te houden met de wensen van de nabestaanden.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button