Nieuws

Leken kunnen volgens nieuwe richtlijnen voortaan (uitzonderlijk) bruiloften en begrafenissen leiden

Leken kunnen volgens nieuwe richtlijnen voortaan (uitzonderlijk) bruiloften en begrafenissen leiden

Er zijn uitzonderlijke omstandigheden waarin niet-priesters katholieke huwelijken, dopen en begrafenissen kunnen leiden. Dat heeft het Vaticaan gisteren verklaard.  De huidige Covid situatie is zo’n situatie.

In nieuw uitgegeven richtlijnen verklaarde de Congregatie voor de Clerus van het Vaticaan dat een bisschop in geval van een ernstig tekort aan priesters “de pastorale zorg van een parochie kan toevertrouwen” aan niet-priesters.  Veel priesters zijn op pensioen en er komen niet altijd meteen nieuwe priesters bij.

”In dergelijke pastoraal problematische omstandigheden” kunnen sommige pastorale taken worden toevertrouwd “aan een diaken, aan een toegewijde religieus of leek, of zelfs aan een groep personen”, klinkt het. Zij moeten wel toezicht krijgen van een priester, maar zouden een begrafenis, huwelijk of doop kunnen leiden.

In een aparte verklaring zei de ondersecretaris van de Congregatie voor de Clerus, monseigneur Andrea Ripa, dat het document de bestaande regels verduidelijkt en niet verandert.

bron: hln.be en eigen redactie

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button